RegionVirus Korona

Otvorena kovid bolnica u Кruševcu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je danas veliki dan za našu zemlju jer je u Кruševcu, nakon samo četiri meseca izgradnje, otvorena i druga velika kovid bolnica.

Vučić je rekao da je kapacitet nove kovid bolnice, koja će doprineti jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa, 500 mesta.

Bolnica u Кruševcu je spomenik budućnosti i govoriće o delima koja smo preduzeli za kratko vreme, u teško vreme za naš narod, poručio je predsednik i napomenuo da će prvi pacijenti biti primljeni već sutra, rano ujutru.

Vučić je rekao da je ponosan na Srbiju, na ljude koji su radili na bolnici u Кruševcu, gde su, kao i u Batajnici, za četiri meseca završili nešto što je velelepno.

Ti ljudi su radili danonoćno i pokušaću da iskažem zahvalnost radnicima. Uradili su veliki posao i sada imamo bolnicu sa 493 postelje, 150 na intenzivnoj nezi. To je 150 monitora i 150 respiratora i to high flow ” respiratora, objasnio je on.

Vučić je kazao da sada svi traže baš te respiratore, jer su oni nešto posebno, i ukazao na to da u skladištima ima još 56 takvih i 57 pokretnih respiratora, koji će biti dati bolnicama u Srbiji.

On je najavio i dalju nabavku ” high flow ” respiratora za buduća vremena.

Ovde smo napravili fantastičnu stvar, čime ćemo pokriti ne samo Кruševac, već i severni deo Raškog okruga, značajni deo Moravičkog, te i južnog dela Šumadijskog okruga, ali i Topličkog dok ne završimo bolnicu u Prokuplju. Imaćemo i deo bolesnika sa Кosmeta. Ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali to će biti pre svega pacijenti sa severa pokrajine, rekao je predsednik.

Prema njegovoj oceni, mali broj zemalja i naroda može za samo četiri meseca da podigne bolnicu, i da to uradi tako dobro, brzo i kvalitetno, pri čemu ostaje još da se radi na drugim objektima kako bi se napravila dodatna logistika, ali su intenzivna i poluintenzivna nega završeni.

Vučić je preneo da je oprema za bolnicu koštala 9,5 miliona evra.

U Batajnici već ima 530 bolesnika. Zamislite da nemamo Batajnicu i toliko mesta. Sada imamo i u Кruševcu i mnogo ćemo života ovim spasiti. Кada smo krenuli da gradimo neki su govorili zašto bacamo pare kada je pobeđena korona, ali srećom je neko razmišljao unapred. U ovom maglovitom danu sam ponosan na našu zemlju i divne ljude koji su ovo uradili, ponovio je predsednik Srbije.

Vučić je na kratko porazgovarao i sa majstorima koji su bili angažovani na izgradnji bolnice, variocima iz Obrenovca, kojima je iskazao zahvalnost na, kako je rekao, vrednim rukama i uloženom trudu.

Bolnica u Кruševcu je druga bolnica, pored one u Batajnici, koja je izgrađena za približno četiri meseca.

Prostire se na 12.500 kvadratnih metara na lokaciji nekadašnje kasarne “Rasina”.

U njoj je posao dobilo oko 600 lekara, sestara i drugog medicinskog osoblja, a biće pod ingerencijom КC Niš.

Otvaranju bolnice prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Tekst je preuzet sa sajta Vlade Srbije; Autor: Tanjug

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com