Kultura

Otvorena izložba tri veka niške Tvrđave (FOTO)

U godini jubileja, u holu Istorijskog arhiva otvorena je izložba „Tri veka niške tvrđave”. Posetioci će imati priliku da vide izložene brojne fotografije, dokumenta i mape, koje svedoče o istoriji simbola Niša kroz vekove.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, a na njoj će biti prikazane karte i fotografije Tvrđave iz Austrijskog državnog arhiva, Nacionalne biblioteke u Budimpešti, Moravske biblioteke u Brnu, Osmanskog arhiva u Istanbulu, Pokrajinskog arhiva u Hesenu (Arhivi u Darmštatu i Marburgu), Vojno-istorijskog arhiva Velikog Trnova, Državnog arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Niš.

Autori izložbe su Boban Janković, Igor Rakić i Milutin Miltojević, a za grafički dizajn je bila zadužena Milena Zarova.

„Tvrđava, kao simbol grada nije tematski obrađena. Nije u potpunosti arheološki, istorijskih izvora nema dovoljno, iz raznoraznih razloga. Postoji dosta toga nepoznatog nama istoričarima koji ovde provodimo svaki dan. Najupućeniji smo u našu Tvrđavu, a mnogo toga ne znamo“, rekao je v.d. direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Dušan Andrejević.

Ono što je posebno i nesvakidašnje, zahvaljujući 3D prikazu, kroz VR vožnju (aplikaciju) , posetioci će imati priliku da vide Tvrđavu u potpuno drugačijem svetlu, sa tesnim ulicama, dućane, po neku kafanu i arhitekturu tog vremena. Cilj Virtualne Tvrđave je oživljavanje jedne istorijske epohe grada Niša, o čemu su Niške Vesti već pisale.

Inženjer elektronike, autor, Vladan Trkulja, na ideju je došao još davne 2018. godine kao student završne godine Elektronskog fakulteta. Priznaje da nije bilo lako, da je sebi zadao veliki izazov, ali da je upornošću, radom i trudom uspeo da završi započeto.

„Građani će moći kroz oko tri minuta da se vrate kroz vreme i prošetaju Niškom Tvrđavom, putem kočija i da se upoznaju sa pričama tog vremena, i vide arhitekturu i sam ambijent, koji danas ne postoji“,  pojašnjava on.

Izložba je otvorena za posetioce svakog radnog dana tokom avgusta i septembra meseca.

 

 

Virtuelna tura kroz Tvrđavu 19. veka (FOTO + VIDEO)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com