DruštvoKultura

OTVORENA IZLOŽBA “TRG KRALJA MILANA KROZ VREME”: Trg je oduvek bio mesto okupljanja i najznačajnijih događaja u gradu

Trg kralja Milana u Nišu oduvek je bio mesto centralnih dešavanja, a kako se menjao kroz vreme Nišlije mogu da vide na fotografijama koje su deo izložbe “Trg kralja Milana kroz vreme” postavljene ispred Gradske kuće koja traje do 30. maja. Prema rečima autora, povod za postavljanje izložbe su poslednje izmene na glavnom gradskom trgu pa je njihova ideja bila da se građani upoznaju sa izgledom trga nekada.

Foto: V.P.

Izložbu organizuju Istorijski arhiv i Narodni muzej, a autori su Bojana Nešić, viši kustos Narodnog muzeja i Boban Janković, istoričar, viši arhivista Istorijskog arhiva. Izložba je već prvog dana privukla mnogobrojne Nišlije, a posetilo ju je i gradsko rukovodstvo.

Foto: V.P.

“Zahvaljujući ovoj izložbi proputovali smo za kratko vreme kroz Niš od 1878.godine do današnjih dana i ovo je prava prilika da vidimo kako nam se razvijao grad i kako je izgledao centar grada. Ono što je zajedničko svim ovim fotografijama je to da pokažu da sve što se važno dešavalo u našem gradu, dešavalo se na Trgu. Tu tradiciju ćemo nastaviti. Ova postavka će podsećati građane na našu istoriju ali i davati nove ideje šta bi sve moglo da bude na trgu od sadržaja”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Foto: V.P.

Istoričar Boban Janković iz Istorijskog arhiva u Nišu jedan je od autora izložbe.

“Izložbu predstavljaju fotografije i razglednice Niša od oslobođenja 1878.godine pa do kraja 20.veka. Zamišljena je tako da predstavlja i urbanistički razvoj centra grada gde vidimo promene nastale početkom prošlog veka, tridesetih godina kada je izgrađen Spomenik oslobodiocima Niša, promene koje su nastale pedesetih godina kada je izgrađena zgrada bivše Robne kuće i Hotela Ambasador, do devedesetih godina kada Trg dobija današnji izgled i kada je na njemu između ostalog izgrađena i fontana”, objašnjava Boban Janković.

Foto: V.P.

Ako posmatramo Niš pre oslobođenja od Turaka, centar je bio obično naselje, kaže Janković.

“Sve se promenilo Vinterovim planom iz 1879.godine kada je regulisano kako će izgledati i kako će se razvijati Niš.Već tada, nakon oslobođenja do 1882.godine centar Niša dobija konture koje danas ima. Jedan od najznačajnijih perioda u urbanističkom razvoju centra Niša bio je podizanje Spomenika oslobodiocima Niša 1937.godine kada je knez Pavle Karađorđević svečano otkrio spomenik i pedesete godine kada je srušen jedan deo centra gde su bili dućani i prodavnice kao i Hotel Orjent na čijem je mestu podignut Hotel Ambasador. Tada je već Trg dobio današnji izgled”, objašnjava Janković.

Foto: V.P.

Prema rečima Bojane Nešić, višeg kustosa Narodnog muzeja koja je koautor izložbe Niš je za 140 godina od turske kasabe postao grad kojim se mnogi koji dođu oduševljavaju.

“Centralni trg je uvek bio i biće mesto okupljanja bilo da se radi o političkim ili kulturnim okupljanjima sve do koncerata koji se na njemu održavaju ili je to neki doček. Sve se dešava i uvek se dešavalo na Trgu”, rekla je Bojana Nešić.

Dodala je da Trg sada ima dosta novih sadržaja i u neku ruku je reprezentativan.

Foto: V.P.

O današnjem izgledu Trga sa urbanističke tačke govorio je Miroljub Stanković, direktor Zavoda za urbanizam.

“Ceo Trg čija je realizacija na samom kraju urađen je na osnovu anonimnog konkursnog rešenja sa desetak radova oko 1990.godine. Pobedio je Branislav Jovin koji je autor i projekta uređenja Knez Mihajlove ulice u Beogradu. Mi kažemo, učio se u Knez Mihajlovoj, a ovaj projekat za Niš mu je lepši. Sada u fazama realizujemo to stručno rešenje. Ovo što sada imamo ulepšalo je centar grada i smatram da smo dali doprinos, uz poštovanje nasleđenih građevina, da grad izgleda lepše”, kazao je Stanković dodajući da Trgu danas ništa ne nedostaje i da ima sve.

Više popločenih parternih površina, mnogo više zelenila, fontana, a nema parkiranja i saobraćaja i to je ono što je prednost ovog projekta.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com