Društvo

Otvorena izložba studenata ” Zeleni krovovi” o uređenju međublokovskog prostora

Izložba studenata Građevinsko – arhitektonskog fakulteta “Zeleni krovovi“ o uređenju međublokovskog prostora otvorena je danas u Oficirskom domu u prisustvu pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđa Milića, koji je naveo grad Niš kao primer dobre prakse po pitanju uređenja centralnog dela kroz gradsku zonu.

Prema Milićevim rečima, oblikovanje međublokovskog prostora je jako bitna tema iz razloga što neki prostori zahtevaju posebnu pažnju, a građani očekuju od zajedničkih površina da budu što više ozelenjene i da imaju zajedničke sadržaje.

“Na planiranom sastanku sledi i prezentacija vrlo važnog dokumenta nacionalne arhitektonske strategije, zatim razmena ideja”, kaže Milić.

Pomoćnik ministra je naveo grad Niš  kao primer dobre prakse koji lepo uredio centralni deo kroz gradsku zonu i kazao da su Nišlije dobile kvalitetan prostor za provođenje slobodnog vremena.

“Sve su to primeri dobre prakse i načini kako prostori mogu da se urede, pa čak i prostori koji su nekada bili rezervisani za privredne delatnosti. Kroz jednu urbanu transformaciju mogu da dobiju prostor za stanovanje i ostale aktivnosti  u gradu”, objašnjava Milić.

 

 

Tanja Obradović, gradski urbanista kazala je da su studentima kao zadatak dati konkretni prostori u centru grada,  odnosno tri ili četiri jedinice koje su obrađivali, ali da to nisu jedini prostori kojim su se bavili.

Obradović napominje da samo u opštini Medijana postoji više od 90 takvih prostora, odnosno međublokovskog.

“Ti prostori su zapušteni i nisu održavani. Imaju različitu vlasničku strukturu , pa treba krenuti od početka, od uređivanja vlasništva, do uređenja i na koj način bi se to održavalo nadalje. Ti prostori nisu apsloutno javni. To su zajednički prostori koji treba da poprime način i formu”.

 

Učestvovalo je preko 100 studenata koji su radili u timovima. Od 32 rada, nagrađeno je ukupno pet. Kao nagradu dobili su knjige iz različitih oblasti arhitekture i urbanizma.

“Rešenja su veoma kreativna i inspirativna, nadamo se nekoj realizaciji. Studenti su ispitivali prostor kroz više varijantnih rešenja. Rešenja su inovativna, ali i održiva kao podloga za daljeurbanističke projekte”, Milena Dinić Branković, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu, katedra za urbanizam i prostorno planiranje .

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com