Kultura

Otvorena izložba “Staro i nestalo voće Srbije” u niškoj Sinagogi

Izložba “Staro i nestalo voće Srbije”, autorke  Aleksandra Savić, savetnice Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, otvorena je juče u Galeriji Sinagoga i trajaće do 31. jula.

Izložbu je otvorila gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov, koja je navela da je ova izložba značajna za Grad jer Niš nema Prirodnjački muzej, a došla je na incijativu gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Foto: Printscreen, Youtube Belle Amie

“Svako naše dvorište je muzej voćarstva na otvorenom i u malom. Takav miris, ukus i otpornost nemoguće je dobiti najnovijim selekcijama”, izjavila je autorka izložbe, Aleksandra Savić.

Prema njenim rečima, dosta sorti je nestalo, ali je i dosta sorti sačuvano.

Foto: FB, Turisticka kancelarija za mlade Nis

“Ovim istraživanjem se bavim oko 15 godina i prateći deo istražuvanja je osnovanje zbirke voća u Prirodnjačkom muzeju. Išla sam po selima centralne, istočne , zapadne i južne Srbije i gledala šta se gaji u dvorištima domaćina”. Dosta sorti jenestalom ali se i dosta sorti sačuvalo, dodaje.

Kordinator izložbe, Vladan Radisavljević, kustos etnolog, navodi da su na izložbi izloženi  reprezentativni predmeti s početka 20. veka kao što su kasičice za slatko, tacne, šatulica za slatko rađene u filigranu,  razne činije za voće, kao i predmeti za konzumiranje proizvoda od voća, kao što su rakija i vino, buklije rađene od drveta i predmeti od keramike.

Procenjuje se da na teritoriji Srbije egzistira 300, dok je na ovoj izložbi prezentovano 64 sorti jabuke, kruške i šljive.

Jedan deo izložbe posvećen je upotrebi ovih voća u narodnoj tradiciji  i starih običaja kod Srba.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Moja tetka iz Dobrujevac im naredila da prikazuju jabuke šljive i kruške, toj si je njena istorija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com