Kultura

Otvorena izložba „Кonkordatska kriza u Nišu 1937. godine“

Izložba „Кonkordatska kriza u Nišu 1937. godine“ koju organizuju pravoslavna Eparhija niška i Istorijski arhiv Niš otvorena je danas u holu Istorijskog arhiva Niš u Niškoj tvrđavi i trajaće do 29. decembra. Izložbu je svečano otvorio Njegovo Preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije.

Autori izložbe su Dušan Andrejević, Milutin Miltojević i Nikola Arsić.

Izložba govori o događanjima koji su usledili tokom 1937. godine, u vremenu ratifikacije konkordata, ugovora između Vatikana i Кraljevine Jugoslavije potpisanog 1935. u Rimu. U znaku protesta protiv konkordata na ulice Niša izašlo je preko 20.000 ljudi i 300 sveštenika, na čelu sa Svetim Sinodom.

„Konkordatska kriza je jedan specifičan događaj u istoriji Kraljevine Jugoslavije i koja je izazvala najveće verske i i političke probleme u postojanju Kraljevine.  Konkordat je ugovor koji se potpisan sa Vatikanom 1935. godine i na njemu se radilo veoma dugo”, objašnjava Dušan Andrejević, arhivista Istorijskog arhiva Niš.

 

Prema njegovim rečima, arhivska građa koja se nalazi ovde prikazuje događaje u Nišu od 28. novembra do 1937. godine kada je na ulice izašlo preko 20 000 ljudi, preko 300 sveštenika.

“Došli smo do novih podataka, prikazali smo foto- album koji je urađen tog dana i dan ranije. Prikazana je i stara štampa iz tog perioda kako je ona opisivala te događaje, ali i propagandni materijal vrlo bogat i zanimljiv koji nisu znali tada za maksimum”, dodaje Andrejević.

Đakon Dalibor Mitić ističe da su Istorijski arhiv i pravoslavna Eparhija niška najveće baštine.

“Mi čuvamo i promovišemo kulturno – istorijsko najsleđe u vidu predmeta, knjiga i dokumenata. Mogu se videti dragoceni predmeti i dokumentani vezani za događaje novembra meseca 1937. godine u Nišu ovaj događaj u Nišu bio je najmasovniji koji je Niš do tada video”,  i dodao da se nadaju da će katalog koji su Istorijski arhiv i Eparhija niška izdao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uspeti da rasvetli mnoge događaje iz senke i tame i doneti ih na svetlost dana”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com