Kultura

Otvorena izložba “Hladno oružje” srednjovekovne zbirke Narodnog muzeja Niš

Izložba “Hladno oružje” srednjevekovne zbirke Narodnog muzeja u Nišu otvorena je danas u Galeriji Sinagoge i trajaće do kraja februara 2022. godine. Autor izložbe i kataloga je kustos arheolog Narodnog muzeja Niš, Slobodan Mitić u saradnji sa Dušanom Hadžićem iz Udruženja viteška svebor družina „Zmajeva griva“.

Zahvaljujući scenografiji koja prati izložbu posetioci će na trenutak biti deo srednjeg veka. Galerija je otvorena svakim radnim danom (osim ponedeljkom) od 12 do 19 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Izložba će biti otvorena do kraja februara 2022. godine. Ulaz slobodan. 

Autor izložbe Slobodan Mitić ,kustos arheolog Narodnog muzeja Niš kaže da u Nišu poslednjih 20 godina nije bilo organizovana izložba sa srednjovekovnom tematikom, pogotovo sa hladnim oružjem srednjeg veka i da je tako došao na ideju o istoj.

“Izložba je rezultat dugogodišnjih istraživanja, a početkom godine su konzervirani i obrađeni predmeti. Na izložbi se pored hladnog naoružanja mogu videti i sekire, buzdovani i topuzi, ali i bitan deo postavke su replike koje su izradili iz Udruženja viteška svebor družina „Zmajeva griva“. Ono što se ne vidi na originalima nadoknađuju te replike iz novog doba”, objašnjava Mitić.

 

Mitić ističe da se na turskoj sekiri  Balta, mnogo lepše vide od kada je konzervirana i da je na taj način otkriven jedan novi pozlaćeni natpis na jednom koplju.

“Ovi prostori su imali burna vremena i da sav materijal koji je ovde prezentovan pripada različitim etničkim supstratima, predmete koje možemo prepisati turcima, ali i predmete koji pripadaju krstašima koji su bili u proputovanju kroz Niš”, kazao je Mitić.

Dušan Hadžić iz Udruženja viteška svebor družina „Zmajeva griva“ objašnjava da je slučajnim susretom u Narodnom muzeju Niš došlo do saradnje sa autorom izložbe, kojoj se rado odazvao.

Gradska većnica zadužena za kulturu i turizam, Adriana Anastasov napominje da je jako teško održati kulturne događaje u vreme pandemije, ali da kultura i kulturni događaji ne smeju da stanu.

“Veoma mali procenat kulturnog nasleđa izbirki je vidljiv, tek kada  serealizuju ovakve izložbe, vidimo šta sve poseduje Grad i od kolike je to važnosti.  Kultura i kulutuni događaji ne smeju stati, iako je vreme pandemija, moramo da nasavimo da stvaramo različte kulturne sadržaje, kako za naše sugrađane,ali  i ostale koji dolaze u naš Grad da vide šta mi sve to posedujemo”, kaže Anastasov.

O izložbi

Predstavljeno oružje je deo kulturne baštine Niša i njegove okoline i kao takvo predstavlja i dragoceno svedočanstvo koje značajno upotpunjuje saznanja o svakodnevnom životu i događanjima na ovim prostorima u prošlosti.Srednjovekovna zbirka je formirana tridesetih godina XX veka kada je brojala oko 190 predmeta. Nakon bombardovanja 1944. godine svedena je na pedesetak predmeta. Danas zbirku čini preko 800 predmeta, među kojima su i veoma raznovrsni primerci hladnog oružja.U srednjovekovnoj zbirci nalazi se šesnaest kopalja, koja su na osnovu izgleda tela, tulca i drugih detalja razvrstani u pet tipova i većinom datovani u kasni srednji vek a tu su i helebarda, bojna kosa i partizana (sponton) koji se sreću od kraja XIV veka pa do XV–XVI veka i zapadnog su porekla. Na izložbi se pored pomenutih vrsta hladnog naoružanja mogu videti i sekire, buzdovani i topuzi.

Radionice tkanja i vajanja od gline namenjene deci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola odvijavće se svakog utorka od 17 do 19 sati u Galeriji Sinagoga. Radionice vodi kustos edukator Ivana Gruden Milentijević u saradnji sa Udruženjem „Zmajeva griva“. Prijava na mejl ivana.gruden@narodnimuzejnis.rs
Izložba i katalog finansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba i katalog finansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com