Kultura

Otvorena izložba „Grbovi i obeležja Grada Niša i niških gradskih opština“

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, izložba „Grbovi i obeležja Grada Niša i niških gradskih opština“ otvorena je na šetalištu kod Gradske kuće.Izložba prati razvoj grbova i obeležja Grada Niša i niških gradskih opština od tridesetih godina 20. veka do početka 21. veka.

Autori izložbe su arhivski savetnik Natali Veličković i arhivista Igor Rakić.

„Jako je bitno da poznajemo svojuistoriju. Ove izložbe su jako korisne za sve naše građane da nas podsete kako se sve to vremenom razvijalo. Gajenje kulture i sećanja, ne samo na ogromno kulturno nasleđe, već i interesantnu istoriju grada, pokazuje nam koliko treba da čuvamo i da se prisećamo svega onoga što smo prošli“, kazala je gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam, Adriana Anastasov i pozvala sve građane da posete izložbu.

Autor Ivan Rakić objašnjava da ljudi danas, često iz neznanja, ne prave razliku između amblema i grba. Kaže da Grb treba da se nalazi na štitu, dok amblem ne mora, više je kao neka grafička predstava. Kroz svoju istoriju, Niš je imao i grb i amblem.

„Istražujući bogate arhivske fondove Istorijskog arhiva, moj kolega Igor Rakić i ja prvo smo pronašli taksenu marku iz 1937. godine na kojoj se nalazi prvi grb Niša. Taj isti grb nalazimo kasnije i na unutrašnjoj strani pozivnice koja je štampana prilikom otvaranja spomenika na Trgu kralja Milana 28. juna 1937. godine“, Arhivski savetnik Natali Veličković .

Prema njenim rečima, grb grada tokom godina menjao je svoj izgled, što se može videti na taksenim markama iz pedesetih godina prošlog veka.

Na izložbi je i privremeni amblem Niša iz 1993. godine, grb grada iz 1995. godine i na kraju sadašnji grb, koji je usvojen 2000. godine. Tu su i obeležja gradskih opština koje su konstituisane 2004. godine.

Podsetimo, Srbija i Republika Srpska, danas 15. septembra obeležavaju Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u sećanje na isti dan 1918. godine, kada je probijen Solunski front.

Niš okićen srpskim trobojkama

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com