Kultura

Otvorena izložba „Druga likovna i prva vajarska DMV kolonija“

U subotu, 18. maja, u 13 sati, otvorena je izložba dela Druge likovne i prve vajarske DMV kolonije, koju organizuje DMV preduzeće iz Niša.

Izložbu je, u prostorijama DMV Galerije-muzeja, u zgradi Starog monopola (Kraljevića Marka bb), svečano otvorio profesor doktor Milivoje R. Jovanović.

U radu ovogodišnje Kolonije učestvovalo je petnaestak likovnih stvaralaca iz Srbije, među kojima su Gala Čaki, Vasa Dolovački, Joškin Šiljan, Suzana Stojadinović, Anđela Kopanja, Mile Davidović, Vukašin Stanković, Vladan Ranđelović, Aleksandar Dević, Petar Spasić, Dragoljub Stanković- Čivi, Antonije Milošević, Pavle Nasković i Aleksandra Stojanović.

Prvi put u radu Kolonije likovnim stvaraocima pridružio se vajar Miodrag Samardžić, dok je vajar profesor Zdravko Joksimović ove godine bio gost Kolonije.

I ovu, drugu po redu Likovnu koloniju, koja je od ove godine i vajarska, organizuje niška firma DMV koja se više od 30 godina uspešno bavi proizvodnjom LED displeja i pratećeg softvera za primenu u saobraćaju, sportu i industriji.

U sastavu ove firme nalazi se atelje u kome su umetnici proteklih dana radili, izložbeni prostor, ali i bogata umetnička kolekcija.

U fondu su, između ostalog, slike Paje Jovanovića, Uroša Predića, Zore Petrović, Petra Lubarde, Marka Murata i drugih, koje će posetioci moći da pogledaju.

Umetnici su imali priliku da obiđu i tri hale u bivšem kompleksu MIN koje su u vlasništvu firme DMV, koja planira da ih kroz proces revitalizacije ponovo oživi i udahne im novi život.

Ono na čemu će DMV insistirati je očuvanje autentičnosti industrijskih objekata tako da objekti i posle rekonstrukcije i adaptacije svedoče o vremenu iz perioda industrijske ere u kojoj su nastali.

Galerije, pozorišta, koncertne dvorane, kreativni studiji i prostori za rad umetnika takođe mogu da budu na mestu gde su nekada bile fabrike i skladišta.

Svet umetnosti bi dobio priliku da izrazi svoju kreativnost i deluje kao pokretač kulturnih promena u svojoj zajednici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com