Kultura

Otvorena izložba “Budućnost življenja”

U Salonu 77 u niškoj Tvrđavi danas je otvorena je Izložba „Budućnost življenja“ koja će biti otvorena do 11. novembra svakog dana od 12 do 16 sati. Izložba na temu dizajna i kreativne industrije u Nišu se priređuje posle Beča i Sofije. Ona prikazuje inovativne načine na koje Slovenački dizajn odgovara na buduće izazove u društvu pomoću proizvoda koji vešto kombinuju lokale materijale i tradicionano zanatstvo.

Izožba je organizovana u saradnji Grada Niša, Galerije savremenih likovnih umetnosti u Nišu, Centra za kreativnost – Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i Ambasade Slovenije u Beogradu.

Foto: Ambasador Slovenije, Damjan Bergant

Nišlije će imati priliku da vide rad slovenačkih umetnika u nadi da će se Grad u narednom periodu uspostaviti dinamičniju kulturnu saradnju koja će podrazumevati učešće umetnika u manifestacijama poput likovne kolonije, a ujedno i prilika da se naši umetnici predstave kulturnim centrima u Sloveniji.

Ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant, objašnjava da je izložba projekat precedavanja Slovenije Evropskoj uniji, a pored toga što precedava  u političkom smislu ima i kulturni smisao.

Bergant kaže da je saradnja između Srbije i Slovenije dobra, ali da će se Ambasade truditi da ubuduće bude podignuta na viši nivo.

 

“Interesantna tema ove izložbe je održivi razvoj kome svi težimo, odnosno svi koji teže ka Evropskoj uniji. Slovenija je pokazala da je zemlja koja na dobrom putu da postane zelena zemlja”, kaže Jovana Mitić, pomoćnica gradonačelnice za međunarodne odnose i projekte i dodaje da je bitan i pojam decentralizacije da nije sve smešteno u glavnim gradovima.

 

Ulaz je slobodan.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com