Društvo

Otvorena izložba „Banjaluka, centar Vrbaske banovine“ u Nišu

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Istorijski arhiv Niš domaćin je izložbe „Banjaluka, centar Vrbaske banovine“ koju realizuje u saradnji sa Arhivom Republike Srpske i Udruženjem arhivskih radnika Republike Srpske.  Izložba će biti otvorena do 15. oktobra.

Kroz upečatljive fotografije donosi jedinstven prikaz razvoja Banjaluke kroz sve segmentne društvenog života naročito u periodima između dva svetska rata.

Direktorka Istorijskog arhiva Niš, Snežana Radović čestitala je dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i iskazala posebnu čast što izložba „Banjaluka, centar Vrbaske banovine“,  posle Banjaluke, Beograda, Užica i Beča gostuje u Nišu.

„Na fotografijama predstavljena je prošlost Banja Luke između dva svetska rata, izuzetan period u istoriji  grada kada je Banja Luka od skromnog okružnog mesta iz vremena Austro-Ugarske uprave izrasla u politički privredni, kulturni centar jednog od 9, tada jugoslovenskih banovina“, rekla je Radović.

Taj zlatni period razvoja grada, mi iz današnjih vremena vidimo kroz ono što je iz tog perioda ostalo, kazala je Raović, a to je čitavo centralno jezgro i niz građevina koje je kao trajnu zaostavšinu Gradu ostavio Nišlija Svetislav Tisa Milosavljević.

 

 

 

 

Izložba „Banjaluka“ centar Vrbasne banovine“ je svedočanstvo o čoveku i ljudima koji su imali viziju daleko izvan svog vremena i onih kategorija kojima se tih tridesetih raspravljalo u Banja Luci, ali  i rezultat saradnje Republike Srpske i istorijskog arhiva Niš.

„Prvi ban Vrbaske banovine bio je Nišlija Svetislav Tisa Milosavljević, velika ličnost koja je puno uradila za Banjaluku u periodu od 1929. do 1934. godine. On je od Banjaluke napravio jedan veliki centar, koja je do tada bila samo gradić. Okupio je veliki tim arhitekti, slikara, vajara, naučnika iz svih delova Kraljevine Jugoslavije i krenuo sa izgradnjom objekata po kojima je Banja i danas prepoznatljiva“,  izjavio je Bojan Stojnić, ispred istorijskog arhiva Republike Srpske.

Kao neke od njih naveo je Palatu Banske uprave, Gradsku upravu, Hipotekratnu banku koja je danas Palata predsednika Republike, Higijenski zavod koji je danas u funkciji Narodnog pozorišta, ali i brojni objekti.

Stojnić je najavio da će se Nišlije 15. septembra sledeće godine predstaviti Banjaluci izložbom takođe.

U muzičkom delu otvaranja izložbe, nastupili su solista Marko Milisavljević i Ženski akademski hor Studentskog kulturnog centra pod dirigentskom palicom mr Ivane Mirović.

Izložba je otvorena do 15.oktobra u Istorijskom arhivu Niš, Tvrđava bb.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com