Kultura

Otvorena izložba arapske kaligrafije umetnika Aleksandra Stankovića

Prva izložba arapske kaligrafije umetnika Aleksandra Stankovića pod pokroviteljstvom Grada i Niškog kulturnog centra danas je otvorena u Ofircirskom domu u prisustvu egipatskog ambasadora u Srbiji. Izložba je otvorena do 29. novembra, a radovi će biti izloženi u Niškom kulturnom centru.

Šta je kaligrafija?

Kaligrafija je umetnost lepog pisanja koja potiče iz Kine, a sam reč kaligrafija vodi poreklo iz grčkog jezika i u prevodu znači lepo pisanje.

Umetnik Aleksandar Stanković kaže da se ćiriličnom i latiničnom kaligrafijom bavi 10 godina, a da je arapski jezik zavoleo još kao dete, pre 30 godina, da je samouk, ali i da u vreme kada je on počinjao nije bilo udžbenika i interneta.

“Radovi arapske kaligrafije je prva izložba u Srbiji. Predstavljeni su radovi koji su nastali u poslednje dve godine, uglavnom su ispisani citati iz Biblije, citati iz arapske narodne mudrosti kao i narodne mudrosti koja je identična u oba jezika”, objašnjava Stanković.

Postajala je ideja da se organizuje škola ćirilične kaligrafije, ali nije bilo interesenata, kazao je Stanković, ali da se nada se da će ova izložba podstaći ljude da zavole kaligrafiju i samu umetnost.

“Svi umetnici koji žele da sarađuju sa ambasadama u promociji različitih kultura mogu da se obrate Gradu jer Grad ima sluha za to, pomažemo umetnicima i preko konkrusa za kulturu koji svake godine iznosi nekoliko miliona dinara”,  kaže Adriana Anastasov, gradska većnica zadužena za kulturu i turizam i dodaje su ovakve izložbe jako bitne za međunarodnu saradnju.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Aguvejli objašnjava da je arapska kaligrfija dupla umetnost .

“Prvo, to je vizulena umetnost jer prvo primetimo crtež, a sa druge strane to je poezija, književnost jer kaligrafija sadrži čitave citate koji sadrže pravu mudrost.  Egipat je sedište arapske lige, a mi se angažujemo kako bi promovisali kulturu,  jezik i prijateljstvo u Srbiji, predloživši da se osnuje kadetra za arapski jezik pri Filozfskom fakultetu u Nišu”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Znam coveka,vi ne znate sa kolikim zarom covek govori o kaligrafiji,umetnosti,o arapskom jeziku.
    Svaka mu cast

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com