Društvo

Otvoren Kreativni kamp u Brzom Brodu

Kutak za mlade umetnike

Niški umetnici i kreativci dobili su nov prostor za stvaranje i uživanje u Brzom Brodu, kod visećeg mosta na Nišavi.

Slobodan duh i poštovanje prirode prioritet su i propusnica za učešće u ovoj jedinstvenoj oazi za kreativce i ljubitelje prirode, koja će biti u funkciji do kraja leta.

Suština kampa je stvaranje ambijenta u kojoj će umetnici, bez obzira na uzrast i na to jesu li profesionalci ili amateri, muzičari, slikari ili fotografi, imati svoje mesto za okupljanje i rad pod vedrim nebom.

Niš je nekada davno bio jedan ozbiljan, alternativni kulturni centar. Vremenom je to zapostavljeno i zaboravljeno. Mi se trudimo da, po ugledu na brojne gradove u Evropi koji neguju mesta za spontana i organizovanja okupljanja umetnika, napravimo prostor koji nedostaje u gradu. Ovde može da dođe ko god želi. Naročito sada u vreme pandemije, kada okupljanje u zatvorenom prostoru predstavlja problem, ovde može da boravi mnogo ljudi u isto vreme, jer prostor je ogroman i ima mesta za sve”, poručila je Jelena Rudić, idejni tvorac Kreativnog kampa i predsednica Udruženja “Fabrika Umetnosti”.

Foto: S.P.

Sve aktivnosti u kampu će, pre svega, biti usmerene na mlade ljude, buduće i sadašnje umetnike kojima će na raspolaganju biti atelje, učionica, galerija na otvorenom, bina, ozvučenje i ostalo.

Postavljen je i solarni sistem za osvetljenje, što Kamp čini ekološki i energetski samoodrživim. To je rezultat kampanje koju je “Fabrika umetnika“ pokrenula na sajtu donacije.rs.

Uređivanje Kreativnog kampa pomogli su Savez Izviđača grada Niša, JKP Mediana, Nacionalna Koalicija za decentralizaciju, USAID i brojni entuzijasti.

Učestvujući u jednoj od radionica za najmlađe prvi gosti Kampa bili su učenici OŠ “Zoran Đinđić” iz Brzog Broda.

Foto: S.P.

Svako je dobio zadatak da osmisli kako će urediti svoj prostor u Kampu i naši đaci su sa svojim učiteljicama napravili cvetni aranžman od vunice. Očekuje nas još različitih radionica i neke fizičke aktivnosti. Prostor dobija svoju formu i mislim da će vremenom biti sve bolje i zanimljivije”, kazala je Dragana Stevanović, direktorka OŠ “Dr Zoran Đinđić”.

Gosti Kampa bili su i studenti Fakulteta Metropolitan i Fakulteta umetnosti Univerziteta Niš, koji su osmislili svoje kreativne radionice namenjene odraslima.

Foto: S.P.

Priređena je izložba likovnih radova, a svi programi, kao i muzički, realizovani su u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Ovaj prostor svi zainteresovani građani moći će da koriste besplatno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com