Obrazovanje

Otvoren konkurs za studentske stipendije Ministarstva odbrane

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da je otvorilo konkurs za studentske stipendije za školsku 2021/2022. godinu, koji će trajati do 29. oktobra.

Mogućnost da obezbede finansijsku podršku tokom školovanja i sigurno radno mesto u sistemu odbrane dobiće 21 student treće i četvrte godine osnovnih studija, 19 studenata prve ili druge godine master akademskih studija i dvoje studenata pete godine integrisanih akademskih studija.

Stipendije za studente integrisanih akademskih studija odnose se na oblast farmacije, dok se stipendije za osnovne akademske studije nude za oblasti elektronike i računarstva, elektrotehnike, mašinstva, računarskog inženjerstva, građevinarstva, matematike, te zaštite na radu ili zaštite životne sredine.

Za stipendije namenjene master akademskim studijama moći će da se prijave studenti mašinstva i hemijskog inženjerstva.

Pravo na studentsku stipendiju imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena i čije se školovanje finansira iz budžeta Srbije.

Neophodno je da kandidati budu državljani Srbije, a da tokom studija nisu gubili nijednu godinu, te da su sve ispite iz prethodnih godina školovanja položili, i to sa najmanjom prosečnom ocenom 7,50.

Kandidati koji zadovoljavaju kriterijume psihološke i zdravstvene procene, kao i bezbednosne uslove rangiraće se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i efikasnosti studiranja.

Oni koji steknu status vojnog stipendiste dobijaće tokom treće godine osnovnih studija 35.000 dinara mesečno, a tokom četvrte 40.000 dinara. Za studente integrisanih akademskih studija i master akademskih studija mesečna stipendija iznosiće 50.000 dinara.

Posle završenog školovanja, lica koja su se kvalifikovala za stipendije Ministartva odbrane dobiće zaposlenje u svojstvu oficira ili vojnog službenika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prokuplju, Pančevu, Kragujevcu ili Lađevcima kod Kraljeva, što je za svaku stipandiju unapred naznačeno.

Detaljne informacije o uslovima konkursa i načinu prijavljivanja mogu se pronaći ovde, a rok za prijavljivanje na konkurs i podnošenje potrebnih dokumenata je do 29. Oktobra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com