Društvo

Otvoren konkurs EU u Srbiji za najbolju fotografiju „Veštine u fokusu“

Delegacija Evropske unije u Srbiji, organizuje konkurs za najbolju fotografiju nastalu u Srbiji „Veštine u fokusu“ povodom obeležavanja Evropske godine veština na koji mogu da se prijave fotografiji stariji od 15 godina.

Konkurs se organizuje u saradnji i sa National Geographic Srbija, Politikin zabavnikom i Erazmus studentskom mrežom Srbije, saopštila je EU Info mreža.

„Konkurs je posvećen svim ljudima koji su vešti u nečemu: sportistima, studentima koji stiču nove veštine, starim zanatima, naučnicima, stručnjacima u oblasti medicine, građevine, arhitekture, ili njihovim delima, slikarima, kuvarima, itd. Ovom temom slavimo stvaranje i veštine u svim starosnim grupama ljudi. Samim učestvovanjem u konkursu, vi pokazujete ne samo kreativnost, već i veštine fotografisanja“, navodi se u saopštenju.

Fotografije se šalju u periodu od 1. avgusta 2023. do 15. oktobra 2023. na  adresu takmicenje@euinfo.rs.

Konkurs je otvoren za sve fotografe starosti od 15 godina do pa naviše. Maloletni fotografi moraju obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja. Otvoren je i za projekte iz sektora preduzetništva, energetike, transporta, poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, omladine, kulture, socijalne inkluzije, itd.

Stručni žiri će odabrati tri najbolje fotografije i nagraditi vaučerima za kupovinu foto i elektronske opreme u dinarskoj protiv vrednosti od:

 • prva nagrada – 1.000 evra;
 • druga nagrada – 500 evra;
 • treća nagrada – 300 evra.

  Žiri će dodeliti i „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji“.

Stručni žiri će izabrati 19 najboljih fotografija (uključujući i tri nagrađene), kao i jednu najbolju fotografiju pristiglu od autora sa EU projekata koje će biti objavljene u elektronskoj publikaciji EU info centra kao i na veb stranici i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji.

Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic, kao i u Politikonom zabavniku. Izložba 20 najboljih fotografija biće održana krajem 2023. godine.

„Ukoliko nemate profesionalni foto-aparat, nemojte da brinete jer će naš žiri uzimati u obzir i fotografije načinjene mobilnim telefonom“, kazali su.

Radove će ocenjivati žiri u sastavu:

 • Peđa Kujundžić, foto-reporter
 • Prof. Aleksandar Kelić, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu;
 • Milana Petrović, National Geographic Srbija;
 • Igor Rill, Politikin zabavnik;
 • Predstavnik Erazmus studentske mreže Srbije;
 • David Pužado, Belgrade Photo Month;
 • Daliborka Nikolić, EU info mreža.

Fotografije poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje.

Fotografije tela koje na bilo koji način objektivizuju ljude, ili koje su uvredljive, neće biti uzete u obzir!

Za maloletna lica prikazana na fotografijama neophodno je obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja.

VAŽNO: Detaljna pravila i uslove učešća u konkursu pronađite OVDE.

Organizator zadržava pravo da promeni uslove konkursa u bilo kojoj fazi, uz pravovremeno obaveštenje takmičarima putem vebsajta europa.rs i društvenih mreža EU u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com