DruštvoEkonomija

Otvoren 57. Sajam knjiga u Nišu. “Čitanje je zlato, a knjiga je čudestan lek”

“Čitanje je zlato, a knjiga je čudestan lek”, rekao je, otvarajući 57. Sajma knjiga u Nišu, književnik Zvonko Karanović.

On je kazao da se knjiga pokazala “žilavijom” nego što su to mnogi mislilii i kako stvari stoje ostaće sa čovekom do kraja.

“Tehnološka revolucija je donela različite vrste elektronskih čitača, i pretila pre petnaestak godina potiskivanjem štampanih izdanja. Larma je bila velika, ali to se nije dogodilo, ili se dogodilo u mnogo manjoj meri neko što je bilo predviđeno. Kako je rekao Umberto Eko: “Čovek još nije smislio ništa bolje od nje, za namenu za koju je izmišljena, a izmišljena je kako bi se u njoj čuvalo znanje”, istakao je Karanović.

Prema njegovim rečima, čitanje oplemenjuje i širi horizonte i čitanje jeste zlato, kao što glasi krilatica ovogodišnjeg niškog sajma.

“Danas kada se u cilju stvaranja armije potrošača naš um sužava pod terorom informacija i besomučnog bombardovanja reklamama sa medija i društvenih mreža, kada prosečna koncentracija savremenog čoveka traje toliko dugo da se palcem prevuče po ekranu telefona, kada se pisma zamenjuju SMS porukama, a poruke emotikonima i skraćenicama, čitanje je postalo najpouzdanija odbrana od takvog deevolutivnog razvoja čoveka”, istakao je Karanović.

Sajam knjiga u Nišu održava se u hali “Čair” posle tri godine pauze zbog epidemije korona virusom.

Organizator manifestacije je Niški kulturni centar, a direktor te ustanove Srđan Savić je izjavio da je na sajmu prisutno oko 70 izlagača.

“Na sajmu su prisutni skoro svi najpoznatiji i najveći izdavači iz Srbije i zemalja u okruženju. Najuspešnijim izdavačima biće dodeljene tradicionalne nagrade “Presad mudrosti”, “Inicijal” i “Otisak””, rekao je Savić.

Sajam će biti otvoren do 4. decembra i zainteresovani će moći da ga posete od 10 do 20 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 150 dinara, dok za grupne posete košta 100 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com