Kultura

Otvoren 56. niški Sajam knjiga

Tradicionalni, 56. po redu Sajam knjiga u Nišu otvoren je sinoć u hali “Čair”, a posetioci će moći da ga posete do nedelje, 8. decembra.

Sajam je otvorio književnik Vladimir Tabašević, dobitnik NIN-ove nagrade za 2018. godinu za roman “Zabluda Svetog Sebastijana”, koji je tom prilikom poručio ljudima da nadju vreme za sebe i da ga posvete čitanju.

„U svom jeziku, u svojoj književnosti, u načinu na koji se jezikom bavim, imam jedan specifičan fokus, a to je fokus na taj odnos jezika i stvarnosti, i toga kako je moguće, zapravo, samim jezikom intervenisati u stvarnost, i tu nekako stvarnost menjati. To je ono što se u teoriji zove performativ, a najtipičnija priča i situacija jeste upravo ovaj govorni čini da kada ja kažem sajam je otvoren- on biva otvoren”, rekao je Tabašević.

Direktor Niškog kulturnog centra Srdjan Savić rekao je da činjenica da se sajam održava po 56. put govori i o njenoj vrednosti.

Savić je podsetio da Niški kulturni centar tokom Sajma knjiga tradicionalno organizuje akciju „Кnjiga na dar“ sa ciljem upotpunjavanja i obogaćivanja školskih biblioteka u seoskim školama na teritoriji Grada Niša ili darivanja najrazličitijih izdanja onim bibliotekama koje su pred gašenjem.

“Do sada su akciju podržavali i sajamski izlagači darivanjem svojih knjiga, međutim ove godine odlučili smo da po jedna škola u svakoj od pet niških opština dobije određeni broj knjiga u izdanju Niškog kulturnog centra“, istakao je Savić.

Na sajmu će se predstaviti 70 izlagača, a imaće i zanimljiv prateći program, dok će se starija izdanja prodavati sa popustom.

Dodela sajamskih nagrada “Presad mudrosti”, za kompletnu produkciju, “Otisak” za estetski tretman knjige i “Inicijal” za delo koje spaja sadašnjost i budućnost, planirana je za sutra.

Pojedinačne ulaznice za sajam koštaju 120 dinara, a grupne 70 dinara. Posetioci koji ulaznicu kupe i prvog i poslednjeg dana sajma dobiće na poklon knjigu u izdanju Niškog kulturnog centra.
Posetioci će moći da posete Sajam knjiga od 10 do 20 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com