Kultura

Otvaranjem izložbe „Razglednice starog Niša i mostovi Niš“ započeto obeležavanje Gradske slave

Otvaranjem izložbe „Razglednice starog Niša i mostovi Niš“ na Trgu kralja Milana, počelo je programsko obeležavanje manifestacije „Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena“, koja će trajati pet dana. Izložba je otvorena do 15. juna.

Foto: J.J.

Autorke izložbe su Marina Vukašinović i Ivana Petković, šef Odeljenja zavičajnih i posebnih fondova Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu.

„Ovom prilikom smo hteli da promovišemo, Narodnu biblioteku i Zavičajno odeljenje, istovremeno i naš Grad. Predstavili smo ono što čuvamo u biblioteci u Zavičajnom odeljenju, a  ta građa se sastoji od tri segmenta”, rekla je jedna od autorki, Ivana Petković.

Prvi je „Imamo čast pozvati vas“ prigodno povodom slave, program koji predstavlja jedan deo svakodnevnog života Niša između dva svetska rata, svakodnevni život posvećen proslavama Božića, slavama i ostalim događajima.

“Drugi segment se odnosi na razglednice Niša, tokom godina, gde se može pratiti razvoj grada od oslobođenja Niša od Turaka pa do današnjih dana, dok je treći deo izložbe posvećen Nišavi i mostovima na njoj, od najstarije Taš ćuprije, današnjeg mosta kod Tvrđave, pa sve do novijih mostova”, pojašnjava.

Gradska većnica resorno zadužena za kulturu, Adriana Anastasov najavila je bogat kuturno – umetnički program u okviru obeležavanja gradske slave.

„Gradska slava je prva manifestacije kojom započinjemo ovo leto. Nastavlja se „Muzičkim ediktom“, koji počinje u nedelju 4. juna i onda imamo „Nisomniju“ i mnoge druge manifestacije u toku celog leta. Naši građani mogu da se informišu svakodnevno na sajtovima grada i TON-a, ali i bilbordima i svemu onome što smo pripremili kao promotivni deo”, kazala je gradska većnica, resorno zadužena za kulturu, Adriana Anastasov.

Na sve manifestacije ulaz je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com