Društvo

Otkazane Horske svečanosti! Filmski susreti i Nišvil sigurni u avgustu

Internacionalne horske svečanosti, po kojima je Niš prepoznatljiv u svetu, ove godine neće biti održane. Jedine javne gradske manifestacije koje će, gotovo sigurno, održati kontinuitet su Nišvil i Festival glumačkih ostvarenja.

Jedan od pet najpopularnijih evropskih džez festivala planira se za period od 7. do 16. avgusta, dok će tradicionalni Filmski sureti biti održani od 22-28. avgusta.

Epidemiološka situacija u Srbiji izmenila je kalendar održavanja tradicionalnih manifestacija koje okupljaju veći broj ljudi. Zbog specifičnog koncepta manifestacije i strukture njenih učesnika, takmičenja u horskom pevanju, koje se po tradiciji održava početkom jula na Letnjoj pozornici, neće biti.

Foto: S.P.

Horske svečanosti su kompleksna i ozbiljna manifestacija sa kojom nema eksperimentisanja. Okuplja veliki broj ljudi, najčešće horove iz Rusije, Ukrajine, Turske, Italije, brojnih balkanskih zemalja gde je trenutna epidemiološka situacija vrlo različita i ne baš idealna. Nastupi na Letnjoj pozornici mogu da budu i rizični i po njihovo i po zdravlje publike i nas kao organizatora, a pevanje pod maskama je teško i zamisliti. Veliki problem je i smeštaj. Studentski i domovi učenika, u kojima su oni ranije boravili, ponovo su aktivirani zbog matura i pomeranja ispitnih rokova. Hotelski kapaciteti su skupa opcija koja bi ispraznila budžet i dovela u pitanje druge javne gradske manifestacije. Ima tu još mnogo detalja zbog čega je odlučeno da se Horske svečanosti otkažu za narednu godinu”, objašnjava Srđan Savić direktor Niškog kulturnog centra, napominjući da su brojni značajni svetski festivali takođe otkazani – Kanski festival, Venecijansko bijenale, Oktoberfest, kao i Evropsko prvenstvo u fudbalu, Rolangaros, Vimbldon…

Internacionalne horske svečanosti se bijenalno održavaju od 1966. godine i nikada do sada nisu bile otkazane.

Foto: NKC

Kontinuitet održavanja Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu epidemiološka situacija neće poremetiti, jer se do avgusta očekuje totalno slabljenje virusa.

Tradicionalni Filmski susreti će sigurno biti održani. NKC će kao organizator obaviti sve uobičajene pripremne radnje, a kakve mere budu važile u drugoj polovini avgusta, tako ćemo se i mi prilagođavati situaciji”, ističe Savić.

Ostale kulturne manifestacije, poput Festivala fantastike, Međunarodnog festivala stripa i drugih, koje organizuje Niški kulturni centar odložene su za jesen, kaže Savić i navodi da Nisomnija sigurno neće biti održana u junu. Ukoliko na leto epidemiološka situacija bude dozvolila, NKC planira da na svojoj terasi i postojećim salama organizuje programe književnih večeri, filmske projekcije i pozorišne predstave za manji broj ljudi.

Nišvil bez programskih izmena

Budući da su organizatori Exit festivala od republičkog Kriznog štaba dobili preporuku odlaganja koncerata za avgust, bilo je jasno da će omiljeni džez festival biti održan.

Foto: Nisville

Koncept festivala ostaje nepromenjen. Džez teatar startuje prvi, radiće i movie scena za ljubitelje filmskih muzičkih klasika, zatim program posvećen Šabanu Bajramoviću i glavni muzički program, poslednja četiri dana festivala, kao i svake godine na više lokacija u Tvrđavi.

Organizatori poručuju da su, ukoliko to bude neophodno, spremni da sprovedu sve epidemiološke mere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com