Moja priča

Osvojio me je vojnički život, a ovo je dug prema mojim precima

Mladi Nišlija Filip Maslaković školovanje nastavio na Vojnomedicinskoj akademiji

Mladi Nišlija, bivši najbolji učenik Medicinske škole u Nišu i prvi na rang listi na prijemnom ispitu za Vojnomedicinsku akademiju započeo je svoje školovanje na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Položio je vojničku zakletvu, obukao uniformu za kadate i započeo novo poglavlje u svom obrazovanju i životu.

Na svečanom polaganju zakletve njemu je pripala čast da predvodi buduće mlade oficire, jer je bio najbolji među najboljima i od sto mogućih poena na prijemnom ispitu osvojio je 96. Na listi primljenih kandidata iza svog imena istavio je 76 vršnjaka  koji su konkurisali za studije na ovoj prestižnoj medicinskoj ustanovi.

Mladi Nišlija kaže da je se ozbiljno pripremao za prijemni ispit, ali mu je da dođe do dobrih rezultata pomogla i njegova želja da postane lekar i oficir spajajući tako dve svoje najveće ljubavi.

‘’Na ovaj način nastavljam tradiciju mojih predaka koji su, kao što ću i ja, stajali na braniku otadžbine i štitili je od neprijatelja. Moj čukundeda je bio član čuvenog Gvozdenog puka, i nosilac Albanske spomenice. Pradeda je bio učesnik Drugog svetskog rata kao vojnik Kraljevine Jugoslavije dok nije zarobljen. Dedu je ratni vihor preskočio, ali ne i mog oca koji je bio na Kosovu. Uzor mi je i pokojni doktor Miodrag Lazić čije sam priče iz rata u Bosni rado slušao dok sam kao djak Medicinske škole, bio na praksi u niškom Kliničkom centru. Takođe, veoma poštujem i  vojnog lekara dr Zorana Stankovića jer znam koliko mu je bilo teško kao patologu da radi na identifikaciji žrtava ratova na ovim prostorima“ – kaže Filip koji je od 1. oktobra Niš zamenio Beogradom.

Ne krije da je sa velikim nestrpljenjem čekao trenutak kada će obući iniformu i u svakom trenutku je znao da je napravio pravi izbor.

‘’Sa nastavom na Medicinskom fakultetu smo krenuli 28. septembra, odmah sam osetio i vojnički život koji je prevazišao moja očekivanja. Disciplina, uzajamno poštovanje nadmašilo je sve ono o čemu sam slušao, a snaga naše vojske učinila me je ponosnim što sam postao njen deo. Vojnički život me je osvojio “na prvu”, ne mislim da su disciplina i pravila koja moramo da poštujemo za mene kao mladog čoveka neki gubitak. Naprotiv, iz civilstva to možda izgleda drugačije, ali ja sam oduvek želeo baš ovo. Ta disciplina koju poštujemo, ta uniforma koju nosimo, i naše ponašanje u svakoj prilici, pokazuje i naš odnos prema državi. Svi mi na ovaj način, nastavljamo koracima naših predaka, čuvamo slavnu tradiciju srpske vojske“ – kaže mladi kadet.

Filip se uvrstio među najbolje kadete ne samo znanjem,  već i uspesima na testovima fizičke spremnosti.

‘’Sa lakoćom sam prošao psiho test, pretrčao 2.500 metara, bio sam uspešan i na predvojničkoj obuci koju smo imali sredinom avgusta u Valjevu. Ponosan sam na sve što sam dosada uradio, ali taj uspeh je i velika obaveza za budućnost.  Moje kolege i profesori, očekuju da opravdam te rezultate tokom daljeg školovanja. Namera mi je da se potrudim da zaista dam svoj maksimum, jer mi je želja da ostanem na Vojno medicinskoj akademiji, a znam da ovde ima mesta samo za najbolje“ – zaključuje Maslaković.

Filip ističe da se na Vojnoj akademiji stiču prijatelji za ceo život.

‘’Mi jesmo mladi ljudi, ali smo svesni šta smo izabrali. Dobro znamo šta država od nas očekuje i na šta nas uniforma obavezuje. Ovo drugarstvo koje ćemo graditi šest godina, sigurno će opstati i nakon školovanja, jer smo svi mi na istom zadatku, bez obzira na to gde ćemo nastaviti naše karijere“ – kaže Maslaković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com