Društvo

OSVETLIMO ZVEZDU akcija podrške romskom naselju bez struje

Odbor za ljudska prava  iz Niša organizuje akciju „Osvetlimo Zvezdu“ koja će se održati u ponedeljak, 26. decembra, u 17.00 sati na trotoarima oko naselja Crvena zvezda na raskrsnici ulica Dušana Popovića i Višegradska.

Povod akcije je što naselje Crvena zvezda je bez struje od 22. avgusta 2016. godine, gde oko 600 ljudi, od kojih je oko 100 dece živi u nehumanim uslovima.

“Pozivamo sve savesne građane i građanke na solidarnost, da se pridruže stanovnicima naselja Crvena zvezda tokom akcije, da im pokažemo da nisu sami u ovom velikom problemu”, saopštio je Odbor za ljudska prava  iz Niša na svom FB profilu i pozvao građane  da ponesu baterijske lampe kako bi naselje ponovo dobilo svetlost na sat vremena u hladnoj decembarskoj noći.

“Više od 50 organizacija se dogovorilo da baterijskim lampama osvetli romsko naselje Crvena zvezda u Nišu kako bi ukazali na problem naselja koje četiri meseca nema struju i pozovali nadležne da učine sve što je u njihovoj moći da uključe struju”, kaže Turkijan Redžepi iz organizacije Romaworld dodavši da je rešenje njihovog problema na vidiku i da je informacija o ovom problemu preneta do svih nadležnih institucija.

U rešavanje ovog problema uključio se i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Vitomir Mihajlović koji je pre nekoliko dana razgovarao sa direktorom EPS-a u Beogradu i sa kojim je postignut dogovor da romsko naselje Crvena zvezda u Nišu dobije struju.

„Moram biti realan i ne odobravam neplaćanje struje, ali u naselju Crvena zvezda je specifična situacija, jer ne postoji uređeno snabdevanje električnom energijom i postoji samo jedno brojilo za celo naselje i naplata se vršila po cenama za industrijsku struju. Pokrenuo sam postupak da rešimo taj problem. Inicijativa je potekla od građana koja žive u naselju i svakodnevno sam bio na vezi sa direktorom EPS-a u Beogradu. Ideja jeste da se jedan deo dugovanja od kamata otpiše, a da se ostalo podeli na razuman broj rata kako bi stanovnici mogli da plate zaostale dugove i redovnu potrošnju struje“, rekao je Mihajlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com