Društvo

Osveštana Spomen-soba Komande kopnene vojske

Prilikom obeležavanja Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, osveštana je Spomen-soba Komande kopnene vojske i obeležena slava Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Milutin Timotijević rektor prizrenske bogoslovije u Nišu, uz sasluženje sveštenstva Grada Niša i vojnog sveštenstva niškog garnizona.

Nakon prinošenja slavskih darova osveštana je Spomen-soba u kojoj se nalaze imena i prezimena 16.186 poginulih vojnika, policajaca i građana Niša od balkanskih ratova do oružanih sukoba u bivšoj SFRJ, NATO agresiji i Kopnenoj zoni bezbednosti. Takođe u Spomen-sobi se nalaze i imena stradalnika u Topličkom ustanku, poginulih u zgradi RTS-a, imena otetih i ubijenih na Kosovu i Metohiji posle dolaska KFOR-a.

Posebno mesto u Spomen-sobi imaju fotografije poginulih vojnika sa Košara i Paštrika.

Spomen-soba je deo budućeg Muzeja Kopnene vojske i Garnizona Niš, koji su radili oficiri i podoficiri Komande Kopnene vojske po idejnoj zamisli general-potpukovnika Milosava Simovića, koji je bio domaćin slave, a kum slave bio je glavni podoficir Kopnene vojske zastavnik prve klase Nenad Stević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com