Društvo

Osveštana crkva Svete Petke u Nišu

Na dan hramovne slave, u Nišu je osveštana crkva Svete Petke.

U prisustvu predstavnika gradske vlasti i vernika, veliko osvećenje hrama služio je episkop niški Arsenije uz sasluženje sveštenstva niške eparhije. Nakon toga služena je Sveta arhijerejska liturgija.

Foto: D.V.

Izgradnja crkve Svete Petke počela je na današnji dan pre 15 godina.  Inicijativa je pokrenuta u martu te godine, a za samo dva meseca završen je idejni projekat koji je po mnogo čemu sličan onom po kojem je crkva izgrađena. Usledila je zatim standardna procedura usvajanja plana, parcelacija prostora i dobijanja raznih dozvola. Iste godine na dan Svete Petke poboden je Časni krst i osveštano mesto za gradnju, kojim je načalstvovao tadašnji paroh Branislav Cincarević uz sasluženje prote Bogija Cvetkovića”, podseća Ivan Cvetković starešina crkve Svete Petke.

Časni krst koji je poboden i danas stoji na istom mestu ispred hrama.

To je krst koji je do požara, 12. oktobra 2001. godine, bio na Sabornoj crkvi. Кrst je ispravljen, načinjena je betonska stopa i ovaj hram već od tada preuzima blagoslovenu lepotu i bogoslužbeni poredak niškog Sabornog hrama”, ističe Cvetković.

Foto: S.P.

Na dan hramovne slave, od tada, svake naredne godine se ispred krsta osvećivao slavski kolač i koljivo. Drugih aktivnosti nije bilo.

Nekoliko godina je trajala naša borba da se pokrene izgradnja, ali okolnosti su bile takve i grad je imao druge prioritete. Veliki iskorak je napravljen 15. decembra 2011. kada su tadašnji vladika niški gospodin Jovan (Purić) u ime Eparhije i gradonačelnik Miloš Simonović u ime Grada, potpisali Ugovor o zajedničkoj izgradnji hrama. Doduše, dozvolu za gradnju smo dobili naredne godine i na Vidovdan su počeli radovi. Na praznik Prepodobne te godine, služena je prva sveta Liturgija na temeljima novoga hrama i grubo ozidanim zidovima”, navodi Cvetković.

Crkvu je gradilo preduzeće ,,DMB inženjering”, po projektu koji je izradila porodica Tajić kao svoj ktitorski doprinos izgradnji. Veliki broj porodica se uključio i u nastavku pomogao izgradnju Crkve, što svojim doprinosima, što radom. Najveći doprinos je dao g. Zvezdan Stojanović, koji je omalterisao i izgletovao Crkvu, kao i porodična firma ,,Vizus” koja je donatorski ugradila kompletnu alu-drvo stolariju. Česma ispred hrama je dar porodica Stevanović i Serafimović.

Tokom leta ove godine ispred hrama je završen i Amfiteatar za održavanje programa na otvorenom.

Foto: S.P.

Bratstvo pri hramu Svete Petke formirano je septembra 2013. godine i od tada započinje služenje nedeljnih Liturgija, o slavama kolačari svoje prinose donose na osvećenje u svoj novoizgrađeni hram.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com