DruštvoKultura

Osvećena biblioteka „Starac Nikanor Hilandarac“ pri hramu Vaskrsenja Hristovog u Nišu

Uz blagoslov Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija u parohijskom domu hrama Vaskrsenja Hristovog pri Hilandarskom Metohu u Nišu svečano je sinoć otvorena biblioteka “Starac Nikanor Hilandarac” nakon večernje službe u ovom hramu.

Biblioteka nosi naziv “Starac Nikanor Hilandarac”, koji je obnovio Hilandarski Metoh u Nišu, a za datum svečanog otvaranja izabran je upravo datum njegovog blaženog usnuća u Gospodu pre 31 godine.

Foto: Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške

“Verujemo da je ovo samo početak, i da će biblioteka koju ovde vidimo da se širi i da raste i da bude na korist svih građana Niša”, istakao je Vladika niški Arsenije, a zatim uručio i blagodarnice koje je bratstvo hrama namenilo svim zaslužnim pojedincima i institucijama, koji su pomogli da se oformi ova biblioteka.

 

Sa formiranjem biblioteke bratstvo hrama je, pod rukovodstvom starešine hrama i upravitelja Biblioteke protojereja Bobana Stojkovića, započelo tokom vanredne situacije proglašene u našoj zemlji 2020. godine, usled pandemije virusa Кovid 19.

Foto: Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške

Za jedanaest meseci prikupljeno je nekoliko hiljada knjiga od kojih je selektovano preko tri hiljade naslova koji svojom tematikom priliče parohijskoj biblioteci.

Foto: Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške

Veliku pomoć u formiranju ove biblioteke pružili su uprava i bibliotekari Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu, koji su kompletnu bibliotečku građu stručno sredili.

Formiranje biblioteke pomogli su donacijom značajnog broja knjiga i Matica srpska, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Grada Beograda i Službeni glasnik, kao i Centar za crkvene studije, Centar za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu i Međunarodni centar za pravoslavne studije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com