Društvo

Osvećen temelj za izgradnju novog hrama u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Niš

Episkop niški Arsenije osveštao je danas temelj za izgradnju paraklisa u krugu starog dela Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Nova svetinja biće posvećena današnjem prazniku, Živonosnom istočniku Presvete Bogorodice.

Ideja da se izgradi hram u krugu Kliničkog centra stara je tri godine. Sa izradom projekta se počelo još 2019. godine, podsetio je vladika niški Arsenije.

Vladika niški Arsenije

“U UKC se leče mnogi verujući ljudi koji imaju potrebu za molitvom, razgovorom sa sveštenikom, da prisustvuju na bogosluženjima. Neki ovde leže i po više meseci i nisu bili u mogućnosti da zadovolje svoje duhovne potrebe.  I Niš kao i svi drugi Univerzitetski klinički centri u Srbiji treba da ima mesto za molitvu. Do sada je takva mogućnost postojala samo na Infektivnoj klinici, ali ona po samoj prirodi bolesti koje se u njoj leče vrlo često zatvori vrata za druge pacijente. Zato je značaj ovoga hrama veliki”, rekao je vladika niški.

Ovo će biti prva crkva u Nišu koja je posvećena Presvetoj Bogorodici. Crkva od 70 kvadrartnih metara će se nalaziti na prostoru između Klinike za kardiologiju i Klinike za neforologiju.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš

“Vera je važna. Vera u svakodnevni posao, u ono što znate, u ono što se čini prema vama i vera da će biti bolje. Srpska pravoslavna crkva je uvek bila uz svoj narod i ovo je za mene još jedan primer toga, jer hram koji pravimo će biti na usluzi pacijentima, ali i onima koji nisu naše vere, jer oni služe ljudima da pronađu svoj mir. Nadam se da ćemo ovu svetinju napraviti da bude na ponos Nišlija, ali i svih zaposlenih”, rekao je novinarima direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

Crkva se u krugu niške bolnice gradi na inicijativu prof. dr Dragana Milića i uz podršku direktora UKC Niš prof. dr Zorana Perišića. Hram se gradi sredstvima donatora, a očekivanja su da će on biti završen naredne dve godine. Sveštenika će prema najavama, postaviti Eparhija niška.

Paraklis, odnosno mala crkva je pre deset godina izgradjena ispred niškog Doma zdravlja, a posvećena je svetom Nektariju Eginskom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com