Društvo

Osvećen temelj crkve u bazi Žandarmerije u Aleksincu

U bazi Niškog odreda žandarmerije u Aleksincu Episkop niški g. Arsenije izvršio je osvećenje temelja za izgradnju Hrama Sv. Kneza Lazara i kosovskih mučenika.

Pored lokalnih zvanica činu osvećenja prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Dejan Antić.

Obraćajući se pripadnicima Žandarmerije ministar Bratislav Gašić je ukazao na to da je ime ove svetinje u Aleksincu dato kako bi ih podsećalo na krsnu slavu njihove jedinice i na sve vrednosti i vrline Svetog kneza Lazara.

“Isto onako kako je Sveti knez Lazar bio uvažavan, voljen i slavan zbog svoje čestitosti, viteštva i iskrene pobožnosti, kao što su bili i naši kosovski junaci, tako ste i vi simbol savremenog herojstva i hrabrosti”, poručio je ministar Gašić.

U izjavi za Niške Vesti državni sekretar Dejan Antić je naglasio da se radi o velikom danu za niški odred žandarmerije ali i za srpski narod u celini.

“Sveti Knez Lazar i kosovski junaci svojim su delima zadobili Carstvo Nebesko i večno zadužili srpski rod. Zato im danas srpstvo kliče i zida bogomolje. I ovaj velelepni hram koji niče u Aleksincu, u srcu niškog odreda žandarmerije samo dokazuje da smo kao narod i država i posle šest vekova ostali na putu kosovskih junaka, da ne zaboravljamo nacionalne temelje i da čuvamo naša duhovna izvorišta”, izjavio je državni sekretar.

Foto: Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Da se covek prekrsti! U Aleksincu dve crkve zvrje prazne, a oni trose NASE PARE da zidaju nesto sto im ne treba. U Vojnoj bolnici u Nisu postoji mala kapela, ista tolika i na VMA, u pokojim kasarnama isto mali prostor, do 10 kvadrata, u okviru zgrada koje su vec postojale. Niko nije gradio poseban.objekat. Taman koliko treba. A ovi zidaju ceo hram, pri cemu narusavaju istorijski prostor bivseg Karantina, i kasarne…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com