Hronika

NIŠKE VESTI SAZNAJU: Nestalo troje osumnjičenih hakera koji čekaju izručenje Americi

Bračni par Kristijan i Ksenija Fej Atilano Krstić koji su jedni od osumnjičenih da su počinili računarske prevare putem lažnih invensticionih platformi u Teksasu navodno su napustili mesto boravišta, uprkos meri koju im je sud odredio zabrane napuštanja boravišta i obavezno javljanje policiji.

Viši sud u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal potvrdio je Niškim Vestima, da se bračni par Krstić, ali i Marko Pavlović  nisu javila nadležnoj PU u Nišu. Oni su u obavezio da se javljaju nadležnoj policijskoj stanici svakog ponedeljka i četvrtka.

“Marko Pavlović poslednji put se javio policiji 29. jula, dok su se Kristijan Krstić i Ksenija Fej Atilano Krstić poslednji put javili 5. avgusta 2021. godine. Ostala lica kojima je određena mera obaveznog javljanja, uredno se javljaju policiji”, navodi se u dokumentu Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljenom Višem sudu u Beogradu.

U izveštaju koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo nadležnom sudu se ističe da je policijska patrola, postupajući po rešenju Višeg suda u Beogradu, posebno odeljenje za organizovani kriminal, proverom 9. avgusta utvrdila da se na adresi porodice Krstić oni ne nalaze, odnosno, “niko policiji nije otvorio vrata”.

“Komšije su policiji rekle da niko tu ne stanuje već duže vreme. Oni su takođe potraživani i na drugoj adresi, na kojoj je zatečena žena Ž.M. iz Niša koja im čuva četiri maloletna deteta.  Ona je izjavila da ih je poslednji put videla 6. avgusta i da ne zna gde se sada nalaze niti zna broj telefona nekog od njih”, piše u izveštaju MUP-a.

Takođe se navodi da je potraživano i lice Marko Pavlović i da na navedenoj adresi nije pronađen niti bilo ko od komšija zna gde se nalazi. Vrata je policiji otvorila supruga, koja je policiji rekla da Marka nije videla više od dve nedelje.

“Za navedena lica patrola radom na terenu nije došla do informacija gde bi se mogla pronaći”.

Ksenija, koja je redovno komunicirala sa medijima nedostupna je na dva broja, na jednom je poslednji put na viberu bila 7., a na drugom 10. avgusta. Ona je pre godinu dana puštena iz pritvora zbog porođaja i Apelacioni sud joj je odredio kućni pritvor uz nanogicu.

Kristijan i Ksenija imaju četvoro dece koja su od jula 2020. godine nakon obaveštenja Višeg suda u Beogradu o određivanju pritvora roditeljima po hitnom postupku zaštićena merom privremenog starateljstva osobe koja je u datom momentu procenjena kao podobna za obavljanje funkcije privremenog staratelja.

“Nakon što je Viši sud doneo rešenje o ukidanju pritvora za oba roditelja 23. jula terenskim obilaskom utvrđeno je da se roditelji nalaze u kući i da se brinu o svojoj deci. Daljih postupanja nije bilo. Starateljstvo je prekinuto i novih zahteva prema organu starateljstva nije bilo”, odgovor je Centra za socijalni rad Niškim Vestima.

Da je njihovo “bekstvo” očekivano govore Nišlije koje ih dobro poznaju. Međutim njihov advokat Milan Petrović rekao je medijima da nema razloga da nestanu kada im je Evropski sud naklonjen. On je ranije Niškim Vestima objasnio da je sud za ljudska prava u Strazburu državi Srbiji naložio da zastane sa izručenjem, dok evropski sud ne proveri da li su ispunjeni svi uslovi, da li će oni tamo biti bezbedni i da neće imati nikakve posledice, odnosno da neće biti osuđeni na izuzetno teške zatvorske kazne koje su jednake doživotnoj robiji

Svih desetoro Nišlija, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države, pušteno je krajem jula da se brane sa slobode. Trojica osumnjičenih K. K., M.P. i B.R. pušteni su iz pritvora, dok je ostalima ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Sud im je, međutim, odredio meru zabrane napuštanja boravišta i obavezno javljanje policiji. Ova odluka je usledila nakon što je Evropski sud za ljudska prava doneo privremenu meru kojom je preporučio našoj državi da odloži izručenje osumnjičenih Nišlija SAD, dok taj sud ne odluči o predstavkama koje će tom sudu podneti okrviljeni.

Datumi odlučivanja Evropskog suda za svakog od okrivljenih po pomenutim predstavkama su različiti, ali su mahom posle 15. avgusta.

Inače, u Srbiji je postupak ekstradicije u fazi odlučivanja ministra pravde o tome da li će dati saglasnost na njihovo izručnje, pošto je već doneta pravosnažna sudska odluka da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručneje.

Svih 10 osumnjičenih protivili su se izručenju, dok je jedan od osumnjičenih A. S. (32) iz Niša bio saglasan sa izručenjem, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstvenih državljana, a izručenje A. S. bila je prva njegova realizacija.

U ovom slučaju pored A. S., tužilaštvo Severnog okruga Teksas, SAD, tereti još 10 osoba iz Srbije sa prebivalištem u Nišu da su u zaveri prevarili investitore za iznos od preko 70 miliona dolara. To su F. A. K, U. S, N. K, A. SE, M. M, N. D. i N. M, K. K., M.P. i B.R., navela je tada policija.

Prema optužnici koju je saopštila ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru koja je obuhvatila nekoliko kontinenata i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da “investiraju” u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao “lider na svetskom tržištu binarnih opcija” i hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu “kupiti bitkoine upola tržišne cene” zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade “non-stop širom sveta”.

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora nepostojećih investicionih kompanija i koristeći čak lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme, navodi se u optužnici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com