Društvo

Osuđenik KPZ-a Niš tužio nadležne te ustanove za diskriminaciju, zastupnik KPZ-a tvrdi da je tužba bespredmetna

Osuđenik Davor Nedeljković koji se nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno popravnom zavodu u Nišu, tužio je nadležne u KPZ-u zbog, kako tvrdi, diskriminacije kojoj je bio izložen. Sa druge strane zastupnik KPZ-a osporava tužbu i tužbeni zahtev u potpunosti.

Osuđeni Davor Nedeljković je kazao Niškim vestima da nakon što je podneo tužbu protiv KPZ-a u Nišu trpi sve veći pritisak.

” Od kada sam podneo tužbu trpim pritisak. U Zavodu vlada korupcija, osporili su mi mogućnost napredovanja u tretmanu, jer sam podneo tužbu. Ja sam podneo i krivični prijavu portiv sadašnjeg upravnika KPZ-a u Nišu zbog toga”, kazao je Nedeljković.

Prema njegovim rečima, “osuđenici se nalaze u robovlasničkom položaju i koriste se kao jeftina radna snaga”.

Advokat Zoran Stambolić, koji zastupa tužioca u ovom predmetu, u Višem sudu u Nišu,  kazao je da je osnov tužbe diskriminatorsko ponašanje organa i nadležnih u KPZ-u Niš u odnosu na Davora Nedeljkovića.

Ono što je osnov spora i u čemu se sastoji diskriminacije je da li se radi o dobrovoljnom ili prinudnom radu u KPZ u Nišu. Po zakonu oni koji se nalaze na izdržavanju kazne mogu dobrovoljno da rade ili ukoliko to odbiju nisu u zakonskoj obavezi. Ako se radi o dobrovoljnom radu moj pristanak da radim ili ne, ne može biti od uticaja na moje ponašanje i na ocenu koju će posle uprava dati vezano za uslovni otpust”, kazao je Stambolić.

Prema njegovim rečima, osuđenik Davor Nedeljković bio je diskrimisan tako što nije imao ista prava kao drugi osuđenici koji su bili povlašćeni u odnosu na njega,

“Na sledećem ročištu dokazaćemo da diskriminatorsko ponašanje, organa i nadležnih u Zavodu u odnosu na njega i uporedno postupanje prema drugim zatvorenicima iz kojih takođe zaključujemo da postoji diskriminacija, ne samo iz pravila reda i zakona koji nalaže jednak tretman prema svim zatvorenicima već i direktno postupanje prema osuđenom Davoru”, kazao je Stambolić.

On je dodao, da nikada nisu podneli zahtev za uslovni otpust jer za to nema zakonskih okvira.

“Punomoćnik tuzenog u svom izlaganju pokušava da iznese neistinu i da prekrije stvarni predmet tužbenog zakona citirajući zakonske okvire i da li su ispunjeni uslovi za uslovni otpust. Naravno da znamo da nisu, jer niko nije ni podnosio predlog za uslovni otpust jer nema zakonskih uslova. Zašto bismo to bezveze podnosili kada još uvek nisu ispunjeni uslovi, oni će biti ispunjeni u maju i tada ćemo i podneti zahtev”, kazao je Stambolić.

Na samom pripremnom ročištu punomoćnik tuženog Ivana Ćirić kazala je da osporava tužbu i tužbeni zahtev u potpunosti.

“Ono što je bitno je da je predmet tužbe i tužbenog zahteva diskriminacija, odnosno utvrđivanje diskriminacije, radi se o tome da tužilac predpostavlja da se radi o nejednakom postupanju, a u zakonu ne stoji nijedan element diskriminacije,  po Zakonu o krivičnom postupku jasno stoji da da osuđeno lice može da zatraži uslovni otpust tek nakon izdržanih 2/3 kazne”, kazala punomoćnik optuženog na pripremnom ročištu Ćirić.

Ona je dodala, da je drugi deo tužbe, takođe, bespredmetan i da se  odnosi na to da osuđena lica mogu dobrovoljno da rade i ostvaruju prihode, a da je on prinuđen da radi.

“Prilažem odluku predhodnog upravnika koja se odnosi na Davora Nedeljkovića gde je njemu kao individualni cilj, u realizaciju uspešnog programa postupanja određeno sticanje radnih navika, odnosno kroz radnu terepiju, tako da se ne radi o diskriminaciji već o realizaciji programa postupanja”, kazala je Ćirić na pripremnom ročištu.

Drugotuženi načelnik službe za tretman u KPZ-u Ljubiša Tajić rekao je na pripremnom ročištu da je potpuno bespredmetno vođenje ovog postupka , jer se nisu stekli uslovi za uslovni otpust zatvorenika.

Za sledeću rapravu, koja je zakazana za 4 jun., očekuje se svedočenje upravnika KPZ Dejana Panića kao i svedočenje zatvorenika Davora Nedeljkovića.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com