Društvo

Osuđenici u Nišu prikupljaju novac za lečenje mališana Gavrila Đurđevića

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde saopštila je da su osuđena lica u KPZ u Nišu odlučila da tokom Uskrsa prikupe skoro 300.000 dinara za lečenje dečaka Gavrila Đurđevića.

Ovaj dečak boluje od spinalne mišićne atrofije, a osuđenici su svojim postupkom pokazali da ovaj veliki hrišćanski praznik može da bude prilika za humani gest svih ljudi koji mogu da pomognu, kako bi se što pre obezbedio novac potreban za njegovo lečenje.

U ovom zavodu je 670 osuđenika, što je skoro 45 odsto od ukupnog broja lica, obavestilo upravu o tome da želi da se sa njihovih novčanih depozita sredstva uplate za lečenje sedmomesečnog dečaka, kome je potrebno 2,5 miliona evra za ozdravljenje.

Prethodno je u aprilu 47 zaposlenih i 21 pritvoreno lice u Okružnom zatvoru u Kragujevcu prikupilo u ovu svrhu 80.000 dinara i jedan deo novca je već uplaćen.

Ovo je samo jedan u nizu primera humanosti lica lišenih slobode u kazneno-popravnim ustanovama kad je u pitanju lečenje dece.

U KPZ u Požarevcu (Zabeli) 174 osuđenika prošle godine je doniralo 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji i to odrekavši se dela novca koji im je uplaćen na ime pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije koronavirusa.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija podseća na to da se na početku epidemije približno 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji (Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo 4.700 suvih obroka u korist najsiromašnijih građana.

Osuđenici u zavodu u Sremskoj Mitrovici su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine donirali Svratišu za decu Novi Beograd skoro 4.000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski, koje sami šiju od marta prošle godine.

Osuđenici u KPZ u Nišu su 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji ima presudan značaj za život tek rođene dece u ovom gradu, podseća se u saopštenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button