Društvo

Osuđenici u niškom KPZ-u i ove godine proizveli velike količine hrane

Oko 1.600 osudjenika i pritvorenika u Kazneno-popravnog zavoda u Nišu i tokom naredne godine ješće hranu koja je ove godine proizvedena na ekonomijama te ustanove.

Prema pisanju portala Agroklub mali broj ljudi zna da niški Kazneno-poravni zavod ima dve ekonomije – „Medoševac“ i „Bubanj“ koje se prostiru na impresivnih 170 hektara na kojima osuđenici i pritvorenici, uz stručnu pomoć stalno zaposlenih u zavodu, proizvode sve što im je potrebno za ishranu, kao i sve što je potrebno za ishranu stoke koja se čuva na farmama zavodske ekonomije.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija na ekonomijama Kazenono-popravnog zavoda u Nišu ove godine je proizvedeno 10,7 tona paradajza, 7,2 paprike, 4,4, šargarepe, 11,2 crnog luka, 14,4 krastavaca, 71,5 krompira, 3,1 kornišona, 2,6 cvekle i 21,6 tona kupusa.

Proizvedeno je takođe nešto više od 10.000 strukova zelene salate, bezmalo 69.000 mladog luka, 48.000 ljutih papričica.

Ubrano je i 19,5 tona višanja koje su su prodate na tržištu.

U Upravi su za Agroklub naveli da je na ekonomijama „Medoševac“ i „Bubanj“ proizvedeno i 125 tona ječma, 115 kukuruza, 247 tona sena, 520 kukuruzne silaže i 100 tona lucerke.

Stočni fond KPZ-a čini 1.300 svinja, 172 goveda od čega su 72 muzne krave, a 100 je junadi i teladi, 154 ovaca, 1.335 kokošaka nosilja, i oko 10.000 tovnih pilića.

„Do novembra ove godine za potrebe osuđeničke kuhinje proizvedeno je nešto više od 38 tona svinjskog mesa, 14 goveđeg i junećeg mesa, bezmalo 18 tona pilećeg mesa, nešto više od 1.200 kilograma ovčijeg i bezmalo 345.000 komada jaja. Različitim kupcima prodato je 850 svinja, 22 grla junadi i 400 tona kravljeg mleka“, naveli su u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako su naveli u Upravi, proizvodnjom na ekonomijama štede se ogromna budžetska sredstva, posebno imajući u vidu činjenicu da je zavod u Nišu jedan od tri najveća kazneno-popravna zavoda u zemlji.

Još značajnije od ušteda, dodali su u Upravi, za izvršenje krivičnih sankcija, je to što radno angažovana osuđena lica prolaze obuku za rad na mnogobrojnim poslovima u ratarskoj, povrtarskoj i stočarskoj proizvodnji, poput uzgoja povrća u plastenicima i staklenicima.

„U proseku je na ekonomija godišnje radno angažovano od 110 do 150 osuđenika. Pojedini od njih dolaze u Zavod sa određenim predznanjem u ovim poslovima, dok se jedan broj po prvi put susreće sa radom u poljoprivredi. Mnoga osuđena lica stečena znanja na zavodskoj ekonomiji mogu da primene nakon odsluženja zatvorske kazne za pokretanje sopstvenog posla.

Cilj nam je da imaju naučeni posao „u rukama“ i da se tim poslovima bave kako ne bi činili nova krivična dela „, objasnili su u Upravi i dodali da osuđena lica sve poslove obavljaju uz stručnu pomoć instruktora koji su zaposleni u Službi za obuku i upošljavanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com