Lica Niša

Oštećen plato oko spomenika na Trgu Kralja Aleksandra

Plato oko spomenika posvećenom Kralju Aleksandru, na istoimenom Trgu, u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta, uništen je, a kako javljaju čitaoci našoj redakciji, najverovatnije je reč o vandalizmu. Umesto na spomeniku, ploče su izvađene i bačene na zemlju.

 

“Najverovatnije je reč o vandalizmu. Deca nam se igraju tu svakodnevno, strahujemo da mogu da se povrede. Park nam je lep i skoro je zamenjeno osvetljenje, šteta je da ovo ovako ostane”, kazala je našoj redakciji zabrinuta građanka.

Kralj Aleksandar Karadjordjević ubijen je 9. oktobra 1934. godine u Marselju u Francuskoj. Po ubistvu, Nišlije odmah su pokrenule inicijativu da se kralju Aleksandru podigne spomenik što je ostvareno 1939. godine.

Foto: Vladan Ž. Stojiljković

Spomenička skulptura bila je delo akademskog vajara Radeta Stankovića. Kralj je predstavljen na propetom konju. Delo Radeta Stankovića dominiralo je u parku kroz koji je tada prolazila tranvajska linija.

Kralj je licem bio okrenut ka ulici Jovana Ristića odnosno u pravcu glavne železničke stanice odakle je najveći broj putnika pristizao u Niš. Po ukidanju kraljevine, spomenik je od nove komunističke vlasti uklonjen marta 1946 godine.

Ideja o obnovi spomenika kralju Aleksandru počela je da se ostvaruje 2000. godine raspisivanjem konkursa za skulptorsko rešenje. Medju konkursnim radovima bez premca je najbolje bilo rešenje Zorana Ivanovića akademskog vajara iz Beograda. Autor je tokom 2002. i 2003. godine radio na izradi skulpture i ona je izlivena tokom 2004. godine u livnici Kuzman u Smederevu i u Niš je dopremljena septembra iste godine.

Po završetku nekoliko delova skulpture i njenog podizanja na postament, radovi su završeni u novembru. Bronzana skulptura je visoka 4,5 metara, teška je 3,3 tone i nalazi se na postamentu visine 7 metara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com