Društvo

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji“ tokom školske godine snimila tri filma (VIDEO)

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji" iz Niša već duži niz godina sa učenicima ekranizuje značajne teme iz srpske istorije, kroz korelaciju predmeta na časovima sekcija i dodanih aktivnosti učenika. Ove filmove su priredili učenici sa nastavnikom istorije Đorđem Bojanićem, đakonom Dejanom Jovanovićem – veroučiteljem i nastavnicom muzičke kulture Jovanom Đokić

Na ovaj način jačamo rodoljublje i nacionalni ponos kod učenika, koji je jako potreban.

Naša je obaveza i dužnost da našu decu vaspitavamo u duhu vere koju su nam Sveti Sava i ostali srpski svetitelji ostavili u amanet i utemeljili nam put, Svetosavski put.

“Dok nam srpska istorija ne bude prioritet i dvogled, dok ne počnemo da učimo iz nje i ne sagledavamo budućnost i razumemo opasnost…  Biće teško po nas, a ako je razumemo, videćemo i budućnost kao što iz nje vidimo prošlost, tako ćemo sagledati i opasnost. Takođe moramo poštovati sve druge različitosti, pripadnosti i verska opredeljenja i nacionalne manjine. Mi moramo učiti i iz sopstvenih grešaka”, naglašava Đorđe Bojanić.

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE (15. septembar)

Učenici i nastavnici obeležili su po drugi put Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ovaj SPOT je naš doprinos očuvanju SRPSKE ZASTAVE I SRPSKOG JEDINSTVA. Sledećeg 15. septembra 2023. planiramo da snimimo dokumentarac o značaju Srpske zastave i nacionalnog jedinstva, scenario je u izradi a sa realizacijom krećemo od početka nove školske godine, naglašava Đorđe Bojanić, nastavnik istorije u OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša.

POGROM (17. mart 2004) na KOSMETU

Na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete preporučilo je školama da prvi školski čas 17. marta 2023. godine posvete događajima koji su se desili od 17. do 19. marta 2004. god na Kosovu i Metohiji. Tako smo i krenuli u realizaciju dokumentarnog filma, pokušali smo da zaokružimo celinu i približimo učenicima POGROM i stradanja Srba 17. marta 2004. na Kosmetu. U ovom trenutku bitno je da svi moramo biti svesni koliko je važno negovanje kulture sećanja na sopstvene žrtve i pogrom.

 

,,POVLAČENjE SRPSKE VOJSKE PREKO ALBANIJE 1915. KROZ PESMU I SEĆANjE”

“To je tema koju nismo dovoljno obradili na časovima istorije zbog raspusta koji je usledio dve nedelje pre regularnog završetka školske godine. Pa smo taj period do 20. juna iskoristili da odradimo ovu temu na časovima dodatne aktivnosti. Ovaj deo srpske istorije nažalost od pre dve godine uči se na kraju školske godine u sedmom razredu (do tada ta tema se obrađivala u osmom razredu, u decembru). I ovaj film je odrađen kroz korelaciju predmeta istorija, veronauka i muzička kultura”, kaže Đorđe Bojanić.

OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša je već duži niz godina u međunarodnom projektu (iz predmeta istorije i veronauke) sa školama iz Ruske Federacije, koje predvodi prof. istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj đakon Dejan Jovanović. Plod te zajedničke saradnje su dvadesetak tematskih dokumentarnih filmova, sa čime se ponosimo.

U toku proteklih godina smo zajedno, svako na svoj način, radili na izradi dokumentarnih filmova, koji su titlovani i za ruske đake i rusku publiku.

– FILM O ISTORIJSKIM, VERSKIM I KULTURNIM DESTINACIJAMA GRADA NIŠA I OKOLINE

-Srbi koji su obeležili istoriju Rusije

-Ruski pukovnik Rajevski

-Srpska slava i rusko ispijanje čaja

-Ruski knez Vladimir

-Sveti Sava kao prosvetitelj Srpski i njegovom uticaj u Rusiji

-Car Nikolaj II i rusko-srpski odnosi početkom 20. veka

-Ruska emigracija u Srbiji

–Varvarinska bitka

–Deligradska bitka

–Ruska pomoć Srbiji kroz istoriju

–Ruska književnost u Srpskim školama

–KRMČIJA ILI NOMOKANON

–Grof Sava Vladislavić Raguzinski

–140 GODINA OD OSNIVANjA CRVENOG KRSTA U NIŠU

–Milunka Savić

–Logor Crveni krst i Bubanj

–Ćele kula

–Skajp čas iz istorije i veronauke

–Skajp čas iz predmeta istorija

–ISTORIJSKE, VERSKE I KULTURNE TEKOVINE GRADA NIŠA I OKOLINE

Skoro svi ovi filmovi su prevedeni na ruski jezik.

Izvor: Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com