Društvo

Osnovci iz Niša i Trupala učili o endemskim biljkama, papratima i mahovinama

Osnovci iz Niša i Trupala, minuli vikend proveli su u Niškoj Banji, gde su uz predavanja botaničara i eksperata iz oblasti zaštite šuma, učili o različitim vrstama šumskih zeljastih biljaka, papratima i mahovinama.

Prikupljanje biljaka u Niškoj Banji, kao i obilazak Jelašničke i Sićevačke klisure bili su jedinsvena su prilika da se mladi upoznaju sa prirodnim staništem endemskih vrsta biljaka, poput Ramonde Serbice i Ramonde Natalije, o kojima ne znaju puno.

Pored onlajn predavanja srpskih i bugarskih eksperata o najrasprostranjenijim biljkama, mahovinama i paparatima u srpsko-bugarskom prekograničnom regionu, fokus aktivnosti bila je izrada herbarijuma zeljastih biljaka koje su osnovci prikupili tokom aktivnosti.

“U vreme kada Covid donosi opšte otuđenje i nemogućnost da se bude daleko od matičnog grada, organizovali smo aktivnost u kojoj su deca imala mogućnost da borave u prirodi i vrate se iskonskim vrednostima planete i učenju o biljkama. U isto vreme, saznali su nešto što o okolini svog grada nisu znali. Meni je najveći utisak ipak mogućnost da onlajn podele svoja iskustva sa bugarskim partnerima, na virtualnoj konferenciji koja osim što deluje kao iz SF filma, dokazuje da putovanje informacija i priroda ne poznaju granice“, objašnjava Nikola Marković, koordinator projekta.

Ova aktivnost je organizovana u okviru EU projekta prekogranične saradnje, na kome su partneri NIIT centar, YMDRAB iz Botevgrada, kao i Institut za šume iz Sofije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com