Društvo

Osnivanje kulturnog umetničkog društva za mlade Rome iz Niša

Na crowdfunding platformi Dobri dabar počela je kampanja prikupljanja sredstava za osnivanje Kulturno umetničkog društva za mlade rome u Nišu.

Za osnivanje KUD potrebno je 350.000 dinara.

Nosilac kampanje naziva “Romi bez KUD-a nemaju kuda!”  je organizacija Roma World Production i ovo je prva kampanja koju je samostalno pokrenulo romsko udruženje kod nas.

U Nišu živi 15.000 Roma, međutim ne postoji institucija koja se bavi očuvanjem jezika, tradicije i kulture – kroz igru, muziku, pesmu.

Osnivanje KUD bi doprinelo povezivanju mladih Roma i njihovim upoznavanjem sa svojim poreklom, tradicionalnom romskom muzikom, folklorom i običajima.

Iz Rom World Production podsećaju da su ovu ulogu imala kulturno-umetnička društva.

Niš ima slavnu i dugu istoriju kulturno-umetničkog delovanja kroz društvo „Rom“ koje je bilo aktivno u kontinuitetu 30 godina. ali je nažalost prestalo da  postoji pre 25 godina.

Niški KUD „Rom“ je godinama bio organizator smotri kulturnih dostignuća Roma iz cele nekadašnje Jugoslavije, o čemu postoje brojni arhivski materijali.

“Romi bez KUD-a nemaju kuda!” je jedna od sedam najboljiih ideja i projekta organizacija civilnog društva iz cele Srbije, koje su prošle program edukacije udruženja Loud Crowd  uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Kampanju “Romi bez KUD-a nemaju kuda!” možete podržati na ovom linku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com