Društvo

Osniva se Turistička regija južne i istočne Srbije

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu održan je prvi u nizu sastanaka predstavnika lokalnih samouprava u cilju formiranja Turističke regije južne i istočne Srbije.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da lokalne samouprave žele da se udružuju i da tako udružene ponude sve ono što je „priroda dala i čovek stvorio“.

„Smatramo da jedino udruživanjem možemo da imamo jedinstveni turistički proizvod. Ponudićemo sve što je u radijusu od 100 kilometara od našeg aerodroma. Imaćemo banje, planine, jezera i reke, klisure. Naravno uključićemo privredu jer bez nje budućnost regije nije moguća“, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da se turisti koji dođu u Niš zadržvaju obično pet do šest dana, ali već drugog dana traže nove sadržaje.

„Konkretni benefit od formiranja Turističke regije je da turistima za pet dana ponudimo sve ono što ova regija daje. Mi iz Niša imamo mogućnost da im ponudimo Sokobanju, arheološko nalazište Pločnik kod Prokuplja, Staru planinu i druge sadržaje, kako bi im tih pet do šest dana ostali zauvek u lepom sećanju“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenjim rečima, interesovanje turista za ovaj deo Srbije postoji i to pre svega iz Rusije i Kine.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Aleksandar Jović istakao je da se na formiranju Turističke regije južne i istočne Srbije mora raditi najmanje dve do tri godine.

„Zapadna Srbija je primer dobre prakse. Tamo se povezuju lokalne samouprave i regije koje imaju šta da ponude, nema nikakvog negativnog efekta jednog takvog povezivanja, već samo koristi za one koji se nalaze unutar regije“, izjavio je Jović.

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić podsetio je da je Sokobanja godinama unazad pokušavala da inicira formiranje turističke regije, ali da je sve na žalost ostalo samo „mrtvo slovo na papiru“.

On je kazao da je ta opština veoma zainteresovana za formiranje Turističke regije južne i istočne Srbije i istakao da se Sokobanja ove godine nalazi na drugom mestu u našoj zemlji po broju noćenja turista.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com