Kultura

Osmoro autora u uži izbor nagrade “Maleni cvet”

Grad Niš sedmi put dodeljuje Nagradu “Maleni cvet“ za najbolju knjigu proze ili poezije za decu i mlade objavljenu na srpskom jeziku u 2022. godini, saopštio je Niški kulturni centar.

Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganja osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.

Osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje.

“Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade”, saopštio je NKC.

Na konkurs je pristiglo 26 knjiga izdavača iz Srbije i Republike Srpske, a žiri u sastavu Danijela Кostadinović, profesor književnosti za decu, Milica Aleksić, profesor književnosti za decu, i Srđan V. Tešin, prozni pisac i pesnik, odabrao je uži izbor knjiga za Nagradu „Maleni cvet“.

To su „Mika“ Jelene Angelovski i “Milan, Vesna i jedna kuća tesna” Jelene Vukić, u izdanju Službenog glasnika. Zatim, “Eva i njen Roksi” Srđan Anđelić i Tanja Stevanović, “Tajne dedinog kofera” Bojana Ljubenovića, “Bajke (prvih sedam)” Uroša Petrovića i “Bajka o bajalicama” Vojislava Todorovića u izdanju Lagune. I “Navrh dima iz dimnjaka” Duška Domanovića i “Superheroj iz komšiluka” Nikolete Novak u izdanju Pčelice.

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Dosadašnji dobitnici nagrade su Peđa Trajković, Gordana Maletić, Rade Tanasijević, Sonja Ćirić / Dejan Aleksić, Srđan Tešin / Aleksandra Jovanović  i Zlatko Vasić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com