Društvo

Osmogodišnje „Kreativne sovice“ iz Voždove škole dele lekcije o zdravim stilovima života

Kada završite sa igranjem operite ruke, ako ste bolesni drugu rođendan možete da čestitete i porukom, jedite voće i povrće jer je to zdravo, važno je prati ruke pre jela, poruke su učenika drugog razreda četvrtog odeljenja Osnovne škole „Vožd Karažorđe“ u Nišu koje  njihovim vršnjacima prenosi njihov drug Zdravko.

Sve ove, i još mnogo sličnih poruka koje se odnose na očuvanje zdravlja ali i ponašanja u vreme epidemije, stale su u knjigu „Zdravkove avanture“  koja je nastala iz pera ovih mališana koji su članovi tima „Kreativne sovice“, a uz pomoć učiteljice Jovane Matejević. Podrška je stigla i od roditelja kao i škole. Knjiga je nastala u okviru projekta koji se tiče očuvanja zdravlja a koji se realizuje u OŠ „Vožd Karađorđe“.

„Knjiga koja se sada nalazi u našim rukama, a ubrzo će biti dostupna svim učenicima, govori o kreativnosti ne samo učitelja koji rade sa decom već i o kreativnosti same dece. Deca su najzaslužnija za realizaciju projekta „Zdravkove avanture“ jer su oni ti koji su predlagali ideje a priče u knjizi su plod njihovog truda i rada u čemu su im, to se podrazumeva, podsticaj dali učitelji.Sada je jasno da  ni jedan projekat ne može da bude jednosmeran već uključuje veći broj ljudi. Školi su se u ovom projektu pridružili i roditelji, a rezultatom smo više nego zadovoljni“, kaže Milena Kostić, direktorka OŠ „Vožd Karađorđe“ u Nišu.

Dodaje da je jako važno i to da škola od prvog razreda sa decom radi na tome da prihvate pravila ponašanja u školi, u kući i napolju.Znaju dobro i koje su to mere koje treba primeniti posebno u ovoj situaciji, ali su pokazali i da znaju koja su to pravila za zdrav život kojih se treba pridržavati.

„Od početka školske godine sa decom radimo na tome kako da očuvaju svoje zdravlje. Puno pričamo o tome koliko je važno da vodimo  računa o sebi i o drugima. Tako je i nastala ideja o projektu „Zdravkove avanture“ iz kojeg je i nastala knjiga. Zdravko je njihov vršnjak i oni su sa njim prošli kroz razne situacije i avanture. Na času likovnog su ilustrovali svoje priče. Knjige se sada nalaze u školskoj biblioteci i dostupne su svim učenicima. Namenjena  je mlađim ali i učenicima starijih razreda“, kaže učiteljica Jovana Matejević.

Deca su sama birala lokacije na kojima se Zdravko nalazi i pisali su priče o tome. Tako su nastale priče kao što su Zdravko na rođendanu, Zdravko u biblioteci, u učionici, muzeju, Zdravko igra fudbal …  Svaka priča nosi odgovarajuću poruku koja se  nalazi na kraju – važno je prati ruke, voditi računa o higijeni, jesti zdravu hranu….

„Na ovaj način smo razvijali njihovu unutrašnju motivaciju ali i kreativnost. Naučili su da povežu  stečena znanja iz svih predmeta i sa sopstevnim iskustvom i napravili su predivne priče o zdravlju, a do poruka koju su poslali drugovima došli su kroz igru. Priča i igra su nešto što je njima u ovom uzrastu najzanimljivije. Oni uče kroz priče i kroz igru, a sada su to uspešno i povezali“, kaže učiteljica Matejević.

A šta kažu Kreativne sovice.

„Moja priča je Zdravko u vozu, ali neću da vam otkrijem sve. Poruka priče je da je zdravlje najbitnije“, kaže Ilija Janković.

Čistoća je pola zdravlja, poručuje svojom pričom Anđelija Jovanović. Lena Anđelković poručuje vršnjacima da redovno održavaju higijenu. Zdravko Dimitrija Đorđevića je bio na rođendanu, Dimitrije Stamenković je Zdravka odveo do igraonice a njegova poruka je da je naše zdravlje u našim rukama. Uroš Vuković je sa Zdravkom bio u kuhinji, dok je Mila Veličkov  sa Zdravkom je bila u prodavnici igračaka. Kaže da je igra zdrava za zdravo odrastanje.

Foto: Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com