Društvo

Osmogodišnje bliznakinje Brankica i Danica vraćaju osmeh na lica majki bolesne dece

Osmogodišnje bliznakinje iz Niša  Brankica i Danica Miletić iz Niša u slobodno vreme kada završe domaće zadatke za školu sedaju za svoj radni sto i prave novogodišnje čestiteke. Za to koriste najraznovrsnije stvari koje su se zatekle u kući, počev od mašni kojima su bili ukrašeni njihovi pokloni, satenskih traka, šnalica… Prve čestitke koje su napravile su prodale, a novac koji su dobile za to predale su Marini Adamović iz Banke dobročinstva za lečenje dece.

Činjenica da su čestitke prodate njih je postaklo da nastave dalje sa radom, a onda su im se pridružili i drugari iz škole. Sada je u kući Miletića prava mala radionica, a one koje pravi Deda Marazovi vilenjaci žure da naprave što više čestitki i tako pomognu vršnjacima koje očekuje lečenje daleko od njihovih domova, a na koje mogu da krenu samo ako sakupe dovoljno novca.

Ideja da na ovaj način pomognu mališanima koji boluju od teških bolesti rodila se na putu od Beograda do Niša.

“Vodila sam ih u Beograd na kontrolu kod oftamologa. Tamo su u pekari točili limunadu za malu Aniku i tako skupljali novac. Kada smo krenuli iz Beograda pričale su samo o tome i smišljale na koji način one mogu da pomognu deci koja čekaju lečenje. Smislile su da to budu ručno rađene čestitke za novogodišnje praznike i to su predložile učiteljici. Trenutna situacija ih je malo usporila. Usput su se dogovorile sa drugaricama i krenule da rade. Ja nisam smela da ih pustim da prodaju ispred škole, ili na nekom drugom mestu, pa smo se obratili za pomoć Marini Adamović, niškoj humanitarki koja prihvatila da prodaje njihove čestitke”, Snežana Živanović Miletić, majka  Brankice i Danice.

Tako su ove dve devojčice pokazale da se sve može, potrebno je samo da se želi. One su ni od čega napravile nešto, pružile su ruku vršnjacima kojima njihova pomoć puno znači, a one poručuju svojim vršnjacima da i on, na bilo koji način, pomognu.

Foto: privatna arhiva

Marina Adamović iz niške Banke dobročinstva odmah je otkupila čestitke i uplatila novac.

“Ljudi, niške osmogodišnje dobročiniteljke, umetnice Danica, Ema i Brankica vredno stvaraju dela za humanitarnu prodaju! Odmah sam odlučila da ih otkupim i predam Odeljenju za prevremeno rođenu decu (intenzivna nega)! Pogledajte samo i oduševljavajte se kako im je duša puna ljubavi i vraćaju veru da srca još uvek jesu simbol pravog čoveka”, objavila je Marina na Fejsbuku.

Čestitke koje je Marina otkupila stižu u Klinički centar, a 2.000 dinara već je uplatila na račun Marka Mladenovića.

“Ova deca vraćaju osmeh na lica majki bolesne dece”, kaže Marina.

Do Nove godine je ostao još  nepun mesec. Devojčice popodne, kad završe domaći zadatak, nastavljaju s radom. Nabavili su neophodne materijale, šljokice, boje, papir i već planiraju nove kreacije.

“Uključiće se i deca iz razreda. Mislim da je ovo dobra ideja i ja sam baš zadovoljna, jer vrlo malo vremena provode pored televizora i kompjutera. A svesne su da nekom pomažu, pa im to dodatno daje entuzijazam i volju. Presrećne su”, kaže Snežana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com