DruštvoPolitika

Osmi protest u Nišu: “Sporazum sa narodom”, baklje i transparent ispred NTV-a

Građani Niša, nezadovoljni aktuelnom vlašću, okupili su se sedmi put zaredom na protestu “Za Niš bez straha – 1 od 5 miliona” na Trgu kralja Milana. Ovog petka, ruta protestne šetnje je promenjena, pa su građani išli do redakcije Niške televizije, za koju organizatori protesta kažu da bi trebalo da bude regionalni javni servis.

Ispred NTV-a organizatori protesta okačili su svoj transparent “Stop teroru – Za Niš bez straha – 1 od 5 miliona” i po drugi put na protestima upalili, kako navode, “baklje slobode”.

 

“Ovu vlast ne interesuje kako narod u ovom prelepom gradu živi. Naš grad sve više propada, od kako je pre sedam godina okupiran. Njih zanimaju samo i isključivo njihovi džepovi”, poručila je Gabrijel Ilić ispred Pokreta mladih “Za Niš bez straha”.

Okupljenim građanima na današnjem protestnom skupu obratio se profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, koji je istakao da je za vreme svoje vladavine, aktuelni predsednik suspendovao četiri bitna uslova za funkcionisanje demokratskog poretka: vladavinu prava, podelu vlasti, višestranački sistem i slobodan i profesionalni medijski sistem.

“Aleksandar Vučić je vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju, a podelu vlasti u sopstvenu vlast. Stavio je sebe iznad zakona. Još gore, poistovetio je svoju samovolju sa zakonom”, rekao je Čupić.

On je pozvao sve koji pripadaju, kako navodi, eliti znanja da se pridruže građanima i da svojim znanjem pomognu da se uredi država, odnosno da pomognu da se institucije oporave i zakonodavni sistem ojača.

“Obaveza je i dužnost univerziteta u Srbiji, naučnih instituta, odnosno profesora i naučnika, da se stave na raspolaganje građanima i da se stručno odupru uzurpaciji bilo koje vlasti” poručio je Čupić.

Čupić je dodao da je strašno u kakvom su trenutno položaju učitelji, nastavnici i profesori, čija je misija da duševno i duhovno razvijaju mlade generacije.

Na Trgu kralja Milana građani Niša su imali prilike, po prvi put, da potpišu i “Sporazum sa narodom”.

 

Nakon govora i protestne šetnje, organizatori protesta poručili su da je naredno okupljanje zakazano sledećeg petka, od 18. časova, kao i do sada na Trgu kralja Milana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com