Obrazovanje

Osmaci se vratili u škole – polažu probni završni ispit

Osnovne škole su otvorile vrata za učenike osmog razreda koji su se danas, posle skoro tri meseca, vratili u škole. Oni danas preuzimaju test iz maternjeg jezika i kombinovani koje će rešavati kod kuće, a sutra od 9 do 11 sati u svojim matičnim školama rešavaju test iz matematike.

Danas se učenici osmog razreda prijavljuju i za polaganje završnog ispita koji će biti održan 17, 18. i 19. juna od 9 do 11 sati. Završni ispit osnovci polažu u školama.

U OŠ “Vožd Karađorđe” sve je spremno za učenike. Dezinfikovane su prosorije u kojima će boraviti učenici sa profesorima, postavljene su dezobarijere na ulaznim vratima, dezinfikovana je i kapija na ulazu.

Milena Kostić, direktorka Osnovne škole “Vožd Karađorđe”; Foto: V. P.

“Osmaci danas preuzimaju testove za zavšni ispit iz maternjeg jezika i kombinovani test koji će rešavati kod kuće. Računamo na njihovu savest i da će sami rešavati zadatke, jer je probni test je i zamišljen tako da deca provere svoje znanje. Sutra deca rade test iz matematike od 8 sati, ali ovde u školi”, objašnjava Milena Kostić, direktorka Osnovne škole “Vožd Karađorđe” u Nišu.

Škole su od resornog ministarstva dobile i upustvo za organizovanje završnog ispita.

“Testove će učenici rešavati od 9 do 11 sati na završnom ispitu”, dodaje Milena Kostić. “U učionicama će biti po devet učenika, a učionice će biti dezimfikovane”.

Osnovci koji nisu zadovoljni ocenama iz pojedinih predmeta iste mogu da poprave u školi, a za to imaju tri dana,  3, 4. i 5. jun. Neki od učenika su se već javili razrednim starešinama i dogovorili se sa njima iz kojih predmeta žele da poprave ocene.

Foto: V. P.

“Organizovaćemo i pripremnu nastavu koja će trajati deset dana i završava se 15. juna. Nastava se  održava u školi, a važe ista pravila kao i za polaganje završnog ispita što podrazumeva određeni broj učenika u učionicama. Onlajn pripremna će biti održana isključivo za one učenike, koji iz opravdanih razloga, postojanja nekog rizika, ne mogu da dođu u školu”, kaže direktorka OŠ “Vožd Karađorđe” Milena Kostić.

U školi je juče razrednog starešinu i profesora metemtike čekala i A.J. učenica osmog razreda.

“Došla sam da popravim ocenu iz metematike. Imam sada četvorku, ali pokušaću da dobijem peticu zbog uspeha jer želim da upišem Medicinsku školu za koju je potreban veliki broj poena”, kaže ova osmakinja.

Dodaje da  sada prvi put posle toliko vremena kročila u školu.

“Teško mi je palo to što  ovako dugo nisam dolazila u školu jer nisam videla drugove i drugarice, a uželela sam se i nastavnika i škole”.

Za vreme onlajn nastave ona se i privatno pripremala za završni ispit. I ove pripreme su bile onlajn. Kaže da dvočas iz matematike košta 1.000, a čas iz maternjeg jezika 500 dinara.

“Učila sam preko skajpa, ali i iz knjiga i nadam se da sam se dobro pripremila”.

Njena drugarica L.J. želi da popravi ocenu iz matematike, sa trojke na četvorku.

“Želim da upišem Gimnaziju “Svetozar Marković” i nadam se da će mi se želja ispuniti”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com