Stari Niš

Oslobađanje Niša u Velikom ratu

9. oktobra 1918. godine Prva srpska armija počela je operacije oslobađanja Niša u Prvom svetskom ratu, uprkos upozorenju vrhovnog komandanta savezničkih snaga na Balkanu francuskog generala Luja Franše Deperea da je to srljanje u avanturu.

Goneći austrijsku i nemačku vojsku dolinom Južne Morave, srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodila je Niš u munjevitom napadu i primorala okupatore na povlačenje prema severu.

Nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine počela je akcija srpske vojske oslobađanja teritorija okupiranih od Bugarske, koja je 29. septembra 1918.kapitulirala.

Prva srpska armija, pod komadom Petra Bojovića, je krenula ka Nišu sa ciljem da ga oslobodi.

Vojvoda Petar Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.

Dunavska divizija je oslobodila Vranje 4. oktobra, Vladičin Han 5. oktobra, dan kasnije oslobođena je Grdelica, 7. oktobra oslobođen je i Leskovac, Brestovac i Žitni Potok oslobođeni su 8. oktobra.

Trupe Prve srpske armije 9. oktobra 1918. otpočele su operaciju za oslobođenje Niša. Moravska divizija je 10. oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju.

Konačno, 12. oktobra oslobođen je Niš u Prvom svetskom ratu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com