Društvo

(VIDEO) Oslikan mural novinaru Miloradu Doderoviću

Zgrada u Ulici Oblačića Rada u Nišu u kojoj je živeo novinar, pisac i publicista Milorad Doderović dobila je danas mural sa njegovim likom.

Na svečanosti organizovanoj tim povodom predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević rekao je da će mural upozoravati na osnovne principe slobode, autonomije, posvećenosti i na to da složene ličnosti kakva je bio Doderović zrače i posle odlaska.

Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

„On je bio vrlo neobičan, vrlo posvećen. Sa jedne strane, vrlo detaljan, a sa druge strane uopšten i širok i on se mogao baviti temama od potpunog detalja do toga da izveštava za australijski državni radio“, istakao je Rakočević.

Prema njegovim rečima, Doderovićeva priroda, posvećenost i njegova životna opredeljenja su dovela do toga da je napisao roman o ovom vremenu.

„On je poznavao do detalja zbivanja na Kosovu i Metohiji. On je poznavao ljude i sa jedne i sa druge strane, i njihove životne probleme“, izjavio je Rakočević.

Novinarka lista Danas Zorica Miladinović istakla je da je Milorad Doderović bio novinarski doajen.

„Proveo je duže od četiri decenije u novinarskoj profesiji, radio je i za državne i za privatne, i za vladine i za nevladine medije, radio je 26 godina u državnom radiju Australije, dobitnik je mnogih priznanja i pohvala, ali je bio i kritikovan i osuđivan“, izjavila je Miladinović.

Ona je podsetila da je „Grafit“, omladinski list koji je Doderović uređivao bio jedini zabranjeni list u Srbiji Slobodana Miloševića, zbog njegovog intervjua sa Momom Kaporom.

Mural Doderoviću, prvi je mural jednom novinaru u Nišu, drugi u Srbiji a oslikan je na inicijativu Udruženja novinara Srbije, sredstva za oslikavanje prikupila Lokalna fondacija a oslikao umetnik Eško Kurtić, koji je u gradu na NIšavi poznat po svojim muralima.

Doderović je rođen 1953. godine u selu Marovac, u opštini Medveđa, a preminuo je 30. decembra 2020. godine u kovid bolnici u Nišu.

Novinarstvom se profesionalno bavio od 1978. godine. Radio je u niškom omladinskom glasilu Zbivanja, a zatim u omladinskom listu Grafit i kao stalni dopisnik lista NON, saveznog omladinskog lista Mladost, riječkog Vala i zagrebačkog Poleta.

Od 1989. do 2001. godine bio je zaposlen Narodnim novinama kao urednik, politički komentator, urednik u desku i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta. Od aprila 2001. do aprila 2009, bio je šef dopisništva Glasa javnosti i Kurira iz Niša. Bio je član Upravnog odbora Udruženja novinara Srbije i preko 25 godina dopisnik australijskog radija SBS.

Podsećamo, inicijativu za oslikavanje murala pokrenule su najbliže kolege Doderovića, njegova porodica i Udruženje novinara Srbije, a kampanju prikupljanja sredstava posredstvom platforme donacije.rs podržala je Lokalna fondacija Niš.

U vrlo kratkom roku, od 49 različitih donatora prikupljeno je nešto više od 370.000 dinara.

@niskevesti.rsPrvi mural posvećen novinaru otkriven je danas u Nišu Mural legendarnom niškom novinaru Miloradu Doderoviću♬ original sound – Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com