Društvo

Osiromašeni uranijum povezao advokate iz Srbije i Italije, traže pravdu za obolele od raka

Pred sudovima u Srbiji još nije dokazana uzročno-posledična veza između malignih bolesti i boravka na području koje je NATO 1999. bombardovao osiromašenim uranijumom. Advokat iz Niša Srđan Aleksić sa kolegama iz Italije, koji su tu vezu dokazali u 300 slučajeva, zastupa obolele od kancera u tri tužbe podnete pred Višim sudom u Beogradu. Tužena strana – NATO poziva se na imunitet, piše RTS.

Godinu i po od podnošenja tužbi za naknadu štete NATO se tek nedavno oglasio, pozvao se na imunitet, i to na osnovu sporazuma Partnerstvo za mir koji je naša zemlja potpisala 2006. godine.

“NATO” pakt ne može retroaktivno da vrati taj sporazum koji je potpisan Partnerstvo za mir već samo ubuduće. Moji klijenti su oboleli od kancera kao posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom i ja smatram da je NATO apsolutno odgovaran za naknadu štete pred našim sudom”, rekao je Srđan Aleksić advokat iz Niša.

Vezu između obolevanja italijanskih vojnika i boravka na KiM, pred sudovima u Italiji gotovo svakodnevno dokazuje advokat Anđelo Fjore Tartalja.

“Broj dobijenih sporova svakodnevno raste, upravo smo juče dobili još tri spora, i sada imamo 300 pozitivno rešenih slučajeva. Naknada štete u Italiji iznosi minimum 500.000 evra, mnogi su nažalost preminuli pa zastupamo njihove naslednike”, istakao je Anđelo Fjore Tartalja, advokat iz Italije.

Doktorka Rita Čeli bila je konsultant državne komisije koja je istraživala efekte osiromašenog uranijuma na vojnike. Kaže sledeći korak je analiza prisustva teških metala i osiromašenog uranijuma u krvi.

“Mi smo dokazali prisustvo teških metala kod obolelih koji su kratko boravili na kontaminiranim područjima, a to je velika razlika u odnosu na ljude koji na tim područjima žive, oni apsolutno zaslužuju pravdu”, istakla dr Rita Čeli, medicinski stučnjak.

Advokat Aleksić očekuje da će prvi postupak pred domaćim sudom početi na jesen. Kaže da se njegovom timu do sada obratilo blizu 3.000 naših građana.

Što se doktorke Rite tiče, ona je zaposlena od 1992. godine do danas u Javnom zdravlju i sudskoj patologiji. Ona je patolog, veštak, profesor sudske medicine.

Specijalista je za forenzičku psihopatologiju, bivši konsultant Istražne komisije – efekti osiromasenog uranijuma, nanočestica i vakcine na vojno stanovništvo zaposleno u mirovnim misijama, Predstavničkog doma. Član je medjunarodne akademije za sudsku medicinu. Clan je i komiteta ” Ga ve Celt CNR Rim “. Profesor sudske medicine na univerzitetu u Torinu.

Pročitajte još….

Niški advokat podneo prvu tužbu protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma (VIDEO)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com