DruštvoEkonomija

Osam i po miliona za najbolje studente i učenike

Grad Niš je i ove godine dodelio stipendije najboljim studentima i učenicima srednjih škola koji su osvojili neka od prva tri mesta na državnim takmičenjima. Za te namene, grad je iz budžeta izdvojio blizu 8,5 miliona dinara. Ugovore o stipendiranju potpisala su 22 srednjoškolca i 85 studenata, a ukupan broj gradskih stipendista ove godine je 107.

“Broj srednjoškolaca i studenata koje grad stipendira iz godine u godinu je sve veći kao i iznos stipendija i na taj način grad pokazuje svoj stav  prema najboljim đacima i najboljim studentima”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. “Na ovaj način grad daje podršku najmlađim talentima  da sutra svoje ambicije mogu zadovoljiti u našem gradu, da ovde mogu da pronađu posao i stvore uslove koji će im obezbediti  život”.

Značajna je, dodao je gradonačelnik Bulatović, činjenica da sve obaveze koje su nastale od 1. januara  do maja  biće isplaćene.

Foto: V. P.

“Ove godine smo  povećali stipendije, a tendencia je da ti učinimo i iduće godine, pa i one koja sledi. Na taj način ćemo praktično dati podršku mladima koji su naša budućnost, ali i sadašnjost”, dodao je gradonačelnik Bulatović.

Dobitnici stipendija su morali da ispune i odgovarajuće uslove. Za studente je to bilo da su u toku studija ostvarili prosek 9 i preko 9, a za srednjoškolce da su uz uspeh ostvaren u školi koji iznosi 5,00 osvojili i jednu od prve tri nagrade na republičkim ili međunarodnim takmičenjima koja se nalaze u kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Osim što sam u toku studija ostvario prosek koji je preko devet ja sam na Konkurs za dobijanje stipendije konkurisao i sa radovima koje sam objavio u naučnim časopisama”, kaže  Aleksandar Gavrić, student Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu. “Stipendija nam znači, ne toliko u materijalnom smislu, koliko kao činjenica da neko prati naš rad i da nam daje podršku da istrajemo do kraja”.

Jelena je učenica Gimnazije “Bora Stanković” i treći je razred. Ona se takmiči iz srpskog i latinskog jezika. Kaže da nije teško uskladiti pripreme za takmičenje i rad u školi. Na republičkim takmičenjima je dve godine zaredom prva u državi na takmičenju iz latinskog jezika.

“Nagrada je više od para, to je priznanje za moj trud i rad, a ništa nije teško  kada volite ono što radite”, kaže Jelena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com