Društvo

Osam decenija od napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez

Džunić: Srbi i Rusi jesu bratski narodi - povezuje nas istorija, pravoslavlje i čelično prijateljstvo

Polaganjem venaca na spomenik stradalim crvenoarmejcima u Nišu, obeleženo je osam decenija od napada fašističke Nemačke na Sovjetski savez. Vence su položili ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, predstavinci Vlade Srbije, vojske, policije, predsednik Skupštine Grada Niša i predstavnici udruženja za negovanje tradicije i oslobodličakih ratova.

 

Na Dan sećanja i žalosti otvorena je i izložba moskovskog Centralnog muzeja u memorijalnom parku logora “Crveni krst” u Nišu, koja će trajati naredne dve nedelje.

Foto: Niške Vesti

Rusija danas obeležava 80 godina od napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez – Dan sećanja i žalosti, kada su sile zemalja “Osovine” izvršile invaziju na teritoriju SSSR. U znak sećanja na ovaj datum, Ruski centar za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogrdu, u saradnji sa Gradom Niš, organizovao je prigodan program, u okviru kompleksa logora „Crveni krst”.

Predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić, još jednom je istakao koliko su veze Srbije i Rusije jake.

Foto: Niške Vesti; predsednik SG Niša dr Boban Džunić

“Dan sećanja na sve pale borce koji su položili svoje živote za odbranu srpskog naroda i za našu nezavisnost u otadžbinskom ratu. Srbi i Rusi jesu bratski narodi jer nas povezuje istorija, pravoslavlje i naše čelično prijateljstvo. Nekada u borbi protiv fašizma i drugih neprijatelja a danas u borbi protiv nevidljivog neprijatelja protiv korone. Izuzetno je važna pomoć našeg starijeg i većeg brata Rusije našoj državi, mi danas imamo čelično prijatljstvo zahvaljujući našim predsednicima Aleksandu Vučiću i Vladimir Vladimirović Putin”, rekao je na polaganju venaca dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša.

Vence na spomenik stradalim crvenoarmejcima u kompleksu logora ’’Crveni Krst’’, položile su delegacije Ruske Federacije u RS na čelu sa ambasadarom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, Republike Srbije koju je predvodio minista za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, delagacija Federalne agencije za pitanja Zajednice Nezavisnih država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu drušvenu saradnju, delegacija grada Niša, kao i organizacije rusko-srpskog prijateljstava.

Foto: Niške Vesti

Delegacije dve zemlje i grada Niša zasadile su i sadnice u memorijalni “Park sećanja”,a otvorena je i izložba moskovskog Centralnog muzeja Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. pod nazivom „Neprijatelja ćemo poraziti. Pobeda će biti naša”.

Foto: Niške Vesti

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com