Politika

Osam ambasadora iz zemalja Arapske grupe u poseti Nišu

Mogućnost privredne, naučne, obrazovne, kulturne, ali i saradnje u sportu pa i uvođenje novih avio linija koje bi povezale Niš sa arapskom grupom zemalja bila je glavna tema sastanka osam ambasadora zemalja iz Arapske grupe koji su posetili Niš i bili gosti gradonačelnika Darka Bulatovića koji je istako da je sada glavna tema ekonomska saradnja, a “privreda je u fokusu”. Posetu je inicirao ambasador Palestine,  Mohamed Nabhan, inače doajen Arapske grupe koju čini inače 12 zemalja.

Ambasadori iz takozvane Arapske grupe – ambasador Palestine Mohamed Nabhan, ambasador Alžira Abdelhamid Šebšhub, ambasador Egipta Amr Aguvejli, ambasador Kuvajta Jusef Abdulsamad, ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž, ambasador Tunisa Seif Alah Režeb, otpravnik poslova Ambasade Libije, gospodin Munir Abugarin i ambasador Iraka Fakri Hasan Mahdia Al Isu,  borave u Nišu gde su se sastali sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima  Privredne komore Srbije i Regionalne privedne komore.

Održana je i prezentacija Grada i privrednih potencijala, a predstavnici osam Arapskih zemalja obišli su i jednu nišku fabriku koja sarađuje sa ovim zemljama.

“Raduje nas činjenica  što danas razgovaramo sa osam ambasadora arapskih zemalja i na taj način dajemo i doprinos ukupnoj politici Vlade i države Srbije, podršci ovom delu Srbije jer danas radimo zajedno sa Privrednom komorom Srbije i sa našom Privrednom komorom”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Foto: V. P.

“Sa nama su i predstavnici kompanija koje posluju na  tržištima ovih zemalja. Razgovaraćemo o saradnji u različitim oblastima, u kulturi, obrazovanu, nauči, zdravlju, sportu, ali i mogućim novim avionskim linijama ka ovim gradovima”, kazao je gradonačelnik Bulatović.

Zajedno  sa Privrednom komorom Srbije i Regionalnom privrednom komorom poboljšaćemo uslove poslovanja naših kompanija i približiti ih tržištima ovih zemalja, dodao je gradonačelnik Bulatović. Neke od kompanija iz Niša  već posluju sa nekim od ovih zemalja, a nakon današnjeg sastanka ta saradnja može da se proširi.

Egipat želi avio vezu sa Nišom

Amr Aguvejli, ambasador Egipta je dodao da oni ne odustaju od uviđenja avio linije Niš- Hurgada.

“Tokom prošle godine aplicirali smo za avio liniju Niš-Hurgada ali smo odbijeni od Direktorata za civilni saobraćaj. Na  osnovu razgovora koji sam imao sa gradonačelnikom  i sa direktorom kompanije Aerodromi Srbije  dobio sam uverenje da će, ukoliko ponovo apliciramo ove godine, rezultat biti povoljniji tako da ćemo  vrlo brzo imati povratne informacije vezane za to. Ovi letovi su od značaja i za Srbiju i za Egipat ne samo zbog dolaska  srpskih turista u Egipat već i zbog dolaska egipatskih turista u Srbiju. Naše turiste  zanimaju skijališta jer mi nemamo planine kod nas, jako volimo i Kopaonik i  Staru planinu, a mogućnost da se do Niša doputuje avionom jako bi značio našim turistima  koji žele da dođu i skijaju ovde”, istakao je ambasador Egipta.

Prema rečima gradonačelnika Darka Bulatovića po tom pitanju postoji odgovarajuća procedura koja se  mora ispoštovati.

“Svi nadležni će učiniti sve da taj vid komunikacije  bude uspostavljen i sada i naredenom  periodu”, kazao je Bulatović.

“Grad može da ponudi mnogo toga, a najviše u IT sektoru, u stavranju uslova da nove investicije dođu u grad i na jug Srbije, ali da stvorimo uslove da naše kompanije nastupe na drugim tržištima i danas je privreda u fokusu”, istako je Bulatović.

 U ime gostiju domaćine je pozdravio ambasador Palestine Mohamed Nabhan.

“Došli smo da osvežimo naše dugogodišnje prijateljstvo koje postoji i da razgovaramo o mogućnostima saradnje u svim oblastima, u privredi, ali i kulturi. Ujedno želim sve da podsetim da su u gradu Nišu na desetine i desetine naših studenata  završili studije i sada  zauzimaju visoka mesta u strukturi naše privrede i političkom sitemu i zato vam hvala. I to želimo da obnovimo i da naši studenti ponovo dođu i studiraju u ovom gradu. Nadam se da ćemo u toku dana upoznati mogućnosti ovog grada i dogovoriti moguću sradnju”, zaključio je ambasador Palestine.

Ambasador Egipta je naglasio da je ovo njegova četvrta zvanična poseta Nišu.

“Ovo je prilika da  razgovaramo o svim oblicima saradnje između Srbije i Egipta, ali i grada  Niša, jer verujem da postoje veliki kapaciteti i mogućnosti za to kada je u pitanju i privredna i ekonomska  saradnja kao i saradnja sa civilnim avio saobraćajem. Verujem  da će ova poseta samo potvrditi moja uverenja”, kazao je ambasador arapske Republike Egipta. “Od današnje posete očekujem i dogovor oko umrežavanja  i mogućnost uspostavljanja direktne saradnje između preduzeća ovde u Srbiji  i preduzeća na teritoriji cele Afrike. Razgovarali smo i o mogućnosti bratimljenja grada Niša sa jednim našim gradom jer mislim da je to bitno za zbližavanje naših naroda”, zaključio je ambasador Egipta.

Aleksandar  Milićević, direktor Regionalne privredne komore ističe da u Nišu postoje firme koje već rade sa nekim od ovih zemalja, ali su mnogi  privrednici pokazali interes da uspostave saradnju sa ovim zemljama.

“Svakako da tu ima i nekih problema  o kojima ćemo razgovarati kao što su carine, razni sertifikati koji predstavljaju prereku za bolju i jaču saradnju Srbije i našeg regiona.  Imamo obećanje da će oni razgovarati sa predstavnicima vlasti u svojim zemljama  da se na državnim nivoima ti problemi  prevaziđu u što bržem roku kako bi se saradnja što pre uspostavila”, naglasio je  Milićević i dodao da ima nekoliko kompanija iz oblasti  prehrambene , IT, iz sfere medicinske opreme, elektroindustrije koje sarađuju sa ovim zemljama ali ta saradnja nije na zadovoljavajućem nivou i upravo ovaj sastanak treba da doprinese boljoj saradnji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com