Društvo

OŠ “Vožd Karađorđe” cele nedelje u duhu svetosavlja. Presečen slavski kolač, domaćin dr Tomislav Kostić

Osnovna škola “Vožd Karađorđe” u Nišu cele nedelje je u duhu svetosavlja. Kroz brojne aktivnosti obeležava školsku slavu, a danas, na Savindan održano je tradicionalno rezanje kolača sveštenika i domaćina u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Domaćin slave ove godine je dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti i predsednik Skupštine opštine Niška Banja.

Savindan se u školama tradicionalno obeležava kao radni dan, ali bez nastave, uz akademije i svečane priredbe. U OŠ “Vožd Karađorđe” se po već ustaljenoj tradiciji obeležava dan posvećen prvom srpskom prosvetitelju, a da sve bude još svečanije pomogli su članovi školskog hora i dramske sekcije.

“Dramska sekcija pripremila je predstavu o životnom putu Svetog Save”, ističu u ovoj školi.

Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ je jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u gradu i time se kolektiv škole, ali i učenici, s pravom ponose.

Sava Nemanjić, Sveti Sava je utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva. Smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, zaštitnik je prosvetnih ustanova.

Godine 1219. izdejstvovao je autokefalnost SPC, a njegova dela „Nomokanon“ (1220) i „Sinodik pravoslavlja“ (1221) postali su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Njegovom zaslugom osnovani su književni i školski centri u manastirima.

Mošti Svetog Save sahranjene su maja 1237. u manastiru Mileševa, a otomanske vlasti su ih iskopale i 1594. spalile na Vračaru, u Beogradu.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com