DruštvoObrazovanje

OŠ ’’Ratko Vukićević’’ dobila sunčani časovnik- dar grupe studenata

Grupa studenata iz Niša, postavila je sunčani časovnik na zgradi Osnovne Škole ’’Ratko Vukićević’’ u kojoj su proveli deo svog detinjstva.Na ovaj način,ali i sadnjom tuja i sakupljanjem smeća u školskom dvorištu,hteli su učiteljima i nastavnicima da se zahvale,za sve ono što su im dali tokom obrazovanja i vaspitanja.

“Sunce koliko je sati’’,naziv je akcije grupe studenata. Na ideju da je sprovede došao je Mihailo Mitić, nekadašnji djak OŠ ‘’Ratko Vukićević’’, a sada student druge godine geografskog fakulteta u Beogradu.

“ U okviru predmeta koji imam na fakultetu obrađivali smo sunčane časovnike i kako oni rade.Tako sam došao na iduju da jedan takav sunčani časovnik podarim školi za sve lepe dane koja je ona meni poklonila tokom mog detinjstva”, kaže Mihailo Mitić.

Sredstva za ovaj projekat, studenti su dobili na konkursu ‘’Šta nam teško’’,u okviru programa ‘’Mladi su zakon’’,koje finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije,a sprovode Mladi istraživači Srbije. Akcija grupe studenata,jedna je od 135 najboljih,prijavljenih na ovaj konkurs.

 “I ranije smo konkurisali na ovom konkursu i smatramo da je ovo jedan od načina da se neformalne grupe upoznaju sa aktivizmom. To su mali projekti ali su za nas važni jer  dajemo svoj mali doprinos zajednici u kojoj živimo a želimo da bude lepša”, kazao je student Mladen Mitić.

A kako, zapravo, funkcioniše sunačani sat?

“Sunčani sat” radi tako što ima šipku koja je bacač senke i koja je postavljena pod određenim uglom u odnosu na ekspoziciju, odnosno stranu sveta prema kojoj je okrenut sunčani časovnik. Kako sunce ide od istoka preko južne strane ka zapadu, tako se senka pomera i pokazuje koliko je sati.

Mihailo i Mladen su rođena braća i često učestvuju u ekološkim akcijama,poput čišćenja Jelašničke i Sićevačke klisure, a svojim aktivizmom žele da doprinesu lepom izgledu zajednice u kojoj žive .

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com