Društvo

OŠ “Bubanjski heroji” izdala knjigu “Rusko-srpska međunarodna prosvetna saradnja iz predmeta istorije i veronauke”

Kako bi zaokružili skoro petogodišnju saradnju Osnovne škole “Bubanjski heroji” i prijatelja i osnovnih škola iz Rusije, profesor istorije niške škole Đorđe Bojanić i đakon Dejan Jovanović došli su na ideju da sav dosadašnji rad objedine u knjizi “Rusko-srpska međunarodna prosvetna saradnja iz predmeta istorije i veronauke”.

Kako naglašava profesor Đorđe Bojanić, ova knjiga, koja ima 150 strana i dosta fotografija, nije namenjena za prodaju, već je dostupna svima, kao poklon, za besplatno preuzimanje.

“Kroz ovu rusko-srpsku saradnju vidimo da istorija i veronauka nemaju granica, pogotovo između Rusije i Srbije”, rekao Bojanić.

Za početak saradnje Bojanić daje zasluge obostranoj bratskoj ljubavi ali i internetu i novim tehnologijama.

“Poznanstvo sa ruskim kolegama počelo je preko fejsbuk stranice i sajta gde sam glavni urednik srpskaistorija.com, tu se i začela ideja o našoj saradnji, koja traje više od četiri godine”, kaže Đorđe Bojanić. “Predlog za izradu prvog međunarodnog uglednog video časa sa temom „Car Nikolaj Drugi i ruska politika na Balkanu početkom 20. veka” došao je od strane srpskog prijatelja, ruskog profesora istorije Aleksandar Nikolaevič Muravjov, koji je tada radio u Ponjkinskoj osnovnoj školi iz Ivanovske oblasti (Ruska Federacija)“.

On dodaje da je glavni cilj ovog obrazovnog projekta proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije, kao i obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa različitim istorijskim temama.

“Sarađivati sa ruskim đacima i profesorima je velika čast. Nekada veliku daljinu koja razdvaja dva bratska naroda, sada spaja tehnologija i obostrana bratska ljubav učenika i profesora. Sve nas povezuje samo jedan cilj pamćenje i očuvanje neraskidivih bratskih veza kroz istoriju, kao i upoznavanje posebnosti naša dva naroda” ističe Bojanić.

Bojanić dodaje da bez podrške direktorke OŠ “Bubanjski heroji” Verice Radenković ovaj projekat ne bi bio moguć i najavio je dalje aktivnosti.

“Potpisana je nova saradnja 18. februara 2019.god. sa ruskom organizacijom RUSKO SRPSKI DIJALOG koju predvodi direktor Evgeni Osenkov. Mi ćemo zajedno učestvovati na zajedničkom času sa temom RUSKA KNJIŽEVNOST U SRPSKIM ŠKOLAMA u drugom polugodištu školske 2018-2019.god, planiramo da u korelaciji predmeta istorija, srpski jezik i veronauka uradimo dokumentarni film”, naglašava Đorđe Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com