Društvo

OŠ “BUBANJSKI HEROJI”: Forum Teatar “ Nasilje među vršnjacima”

U  prepunoj sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, članovi Učeničkog parlamenta i dramske sekcije OŠ ”Bubanjski heroji” zajedno  sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti Tatjanom Cekić i pedagogom škole Draganom Stevanović, izveli su  Forum teatar, kroz  dramski  prikaz scena, na temu vršnjačkog  nasilja. Prikazali su verbalno, socijalno, digitalno i fizičko nasilje. Ova tehnika se u OŠ”Bubanjski heroji”, primenjuje kao preventivna aktivnost plana  zaštite dece od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

“Forum teatar kao tehniku  u Brazilu tokom pedesetih godina, osmislio je Augusto Boal pozorišni reditelj. On je radio na smanjivanju i suzbijanju diskriminacije određenih grupa i rešavanje socijalnih problema. Predstavlja skup igara i vežbi”, kaže Dragana Stevanović, pedagoški savetnik OŠ”Bubanjski heroji”. “Kroz rad učesnici definišu probleme koji ih  lično dotiču a tiču se zajednice kojoj pripadaju.To mogu biti problemi njima bliskim osobama,neke manjinske grupe ili njihovi lični problemi sa kojima se suočavaju. Nakon definisanja problema, on počinje da se iskazuje pozorišnim jezikom te se kreiraju forum scene”.

Forum scene su kratke u kojima je vrlo konkretno prikazan problem. Kasnije sledi forumovanje u kom se prikazuju scene i aktivira publika.

“Nakon što se dođe do zaključka po scenariju, po kome akteri nisu uspeli da se izbore sa situacijom, akteri počinju sa izvođenjem scene ponovo.U svakom trenutku u drugom izvođenju, bilo ko iz publike može da kaže ”stop” i preuzme ulogu aktera”, objašnjava Dragana Stevanović .  “Suština ove metode nije da pokaže ispravan odgovor, već da otkrije sve moguće odgovore koji se dalje mogu primeniti”.

Poruka koju su učenici zajedno sa nastavnicom i pedagogom OŠ”Bubanjski heroji” uputili  je da kada se u realnosti nađu u situaciji koja je slična onoj koja je isprobana u teatru, budi se  želja da budu proaktivni , da se osećaju spremnijim i imaju više samopouzdanja prilikom rešavanja konflikta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com